Ehdottomasti kiireellisin viranomaispalvelu, joka puuttuu tästäkin maasta on se, johon voi pysyvästi ilmoittaa, ettei ota koskaan lainaa, eikä osta osamaksulla. Tai/ja ettei koskaan osta mitään puhelinmyyjiltä. Tai ettei itse koskaan tilaa mitään puhelimella, tai internetin palveluiden kautta. Ja lisäksi jokaisen tähän maahan jotakin myyvän edellytettäisiin tekevän näiden tietojen tarkistaminen, tai myynti voidaan hylätä perusteettomana, mikäli "asiakas" ei myyntiä vahvista.
Iltalehti (22.1.2017) jatkaa Suomen Kuvalehden linjaa jutullaan "Kartta paljastaa karun totuuden Suomesta". Tällä kertaa kriteereiksi on otettu muuttotappio ja kunnan lainkanta asukasta kohden. Valitettavasti kuntien lainakantojen vertailu antaa väärän kuvan kuntakentän velkaantuneisuudesta.
Meille, jotka maksoimme aikoinaan 10-15 prosentin korkoa asuntolainastamme, korko on sinänsä käynyt ymmärrettäväksi ja luonnolliseksi asiaksi. Olen tarkistamassa käsityksiäni.
Pääomalainasta perittävä korko, vaikka pienikin, on tuhoisa ilmiö. Sen automaattinen seuraus on inflaatio, koska jos lainarahalla hankittu reaaliomaisuus ei tuota tai kasva, olisi aika vähän järkeä hankkia mitään muutoin kuin omilla varoillaan.
Taloudellinen kriisitietous on edelleen korkealla Suomessa. Nyt jopa uuden hallituksen SOS-kokoonpano lähettää jatkuvaa hätäviestiä. Talouden heikon tilan merkkinä pidetään sitä, että valtion on velkaantunut kiihtyvään tahtiin noin viimeisen kymmenen vuoden aikana. Hallituksen selkeä viesti on ollut, että velkaantuminen pitää saada nopeasti taittumaan, joka on tarkoittanut ennenkuulumattoman rajuja leikkauksia hyvinvointivaltion tarjoamiin palveluihin. Mörkönä vielä tulevaisuudessa kummittelevat tulevat valtion ikärakenteen ja huoltosuhteen ongelmat.
Nyt kun puolueet käyvät huutokauppaa siitä, mikä niistä leikkaa eniten, ja valtamedia tivaa puolueilta leikkauksista itsestäänselvyytenä, on hyvä palauttaa mieleen se julkisesti ylistetty tapa, jolla 1990-luvun lama ”selätettiin”.
Kirjoitanpa minäkin nyt tästä kestoaiheesta, eli Kreikasta. Kerrataan hieman historiaa: Kreikka pääsi euroalueeseen väärentämällä taloustietojaan. Maa eli yli varojensa, ja velkaantui yksityisille sijoittajille. Finanssikriisin puhjetessa ongelma yltyi eurokriisiksi, ja Kreikan ajautuessa vararikon partaalle koottiin kasaan tukipaketteja, joissa muut euromaat lainasivat rahaa Kreikalle, joka käytti lainoja entisten, yksityisiltä otettujen lainojen takaisinmaksuun.
Helsingin Sanomat esitti sunnuntaina kuusi radikaalia lamalääkettä taantuman päihittämiseksi (kts.Sokkihoitoa lamaan). Näistä ensimmäinen oli "Vuoden maksuvapaa asuntolainoihin". Tuollaista järjestelyä ei käytännössä oikein voi ainakaan kovin helposti pankkien kanssa sopia, mutta eihän se sinänsä estä ajatusleikkiä.