FijaSaarni "Remember that the greatest fool in the world may ask more than the wisest man can answer."

Muutama sana integraation tärkeydestä

Rasismi on tapetilla harva se päivä. Olen itsekin saanut osakseni mielenkiintoista huomiota, enkä usko, että kukaan olisi päässyt elämään pilkkavapaata elämää. Elämään kuuluu myös vähemmän mukavat ja inhottavat, satuttavat asiat. Oli miten oli, muutaman tyhjäpään vuoksi en ole silti ajatellut syyllistää kokonaista kansanryhmää. Minun silmissäni muutama rasisti ei tee kokonaisesta kansakunnasta rasistista. Se on kohtuutonta ja tyystin sivistymätöntä syyttää enemmistöä pienen olemattoman vähemmistön päänaukomisista ja typerästä läpänheitosta. Suhtaudun haukkujiini kuten kuuluukin, mielenterveyspotilaita löytyy jokaisesta kansanryhmästä, ammattiryhmästä, jokaisella elämänalueella. Se, että on korkeasti koulutettu tai korkeassa asemassa ei ole tae henkisestä hyvinvoinnista. Mielisairas voi olla vaikka olisi kuinka menestynyt, rikas tahi suosittu. Tällaiset yksilöt kannattaa jättää omaan arvoonsa, elämä on potkinut heitä päähän jo enemmän kuin tarpeeksi.

 

On ikävää, että kansallismielisiä kantasuomalaisia pidetään lähes automaattisesti rasisteina. Jos kantasuomalainen kantaa leijonariipusta ja on ylpeä omasta kulttuuristaan, on hän jollain ihmeellisellä logiikalla äärettömän vaarallinen ja paheksuttava yksilö. Samalla meitä maahanmuuttajia tuetaan jopa verovaroin säilyttämään tärkeitä kulttuurillisia tapojamme, äidinkieltämme ja uskomuksiamme sekä painotetaan, kuinka tärkeää se on, että saamme olla juuri sellaisia kuin olemme. Ikävää on myös se, että aina jaksetaan mainita, kuinka etnisellä taustalla ei ole merkitystä, mutta kun kyse on rasismista, mainitaan poikkeuksetta oletetun rasistin etninen tausta, lähes poikkeuksetta hän on myös kantasuomalainen ns. ”pottunokka”. Näitä ei myöskään tykätä käsitellä yksittäistapauksina vaan yksikin mielisairas mummopahanen riittää todisteeksi, että Suomessa rasismi rehottaa ja uhkaa jokaisen maahanmuuttajan turvallisuutta ja olemassaoloa.

 

Yhdestä onnettomasta päänaukomisesta saadaan kymmenen sangen häiritsevää ja kansalaisten mielenrauhaa rikkovaa artikkelia. Maahanmuuttajan haluttomuus sopeutua yhteiskuntaan johtuu aina jostain muusta kuin hänestä itsestään, mutta suomalainen näkyy jopa syntyvän rasistina. Epäreilua? Kyllä. Tässä yhteiskunnassa ihmisiä on kohdeltava yksilöinä, silti minusta tuntuu, että kantasuomalaisten kohdalla tämä ei toteudu niin kuin pitäisi. Itse olen sitä mieltä, että jotta minä voisin vapaasti olla ylpeä etnisestä taustastani, myös suomalaisten pitäisi saada olla avoimesti ylpeitä omasta etnisestä taustastaan. Ei minulla pidä olla yhtään sen enempää oikeuksia kuin muilla kanssaeläjillä.

 

Yhteiskuntamme tarjoaa jokaiselle kansalaiselle monenmoisia etuja joiden avulla on kohtuullisen helppoa ponnistaa hyvään elämään. Sellaisenaan, sen pitäisi riittää jokaiselle meistä. Viime aikoina on tullut varsin selväksi, että joillekin mikään ei riitä. Epäonnistuneen maahanmuuttopolitiikan takia keskuudestamme on lähtenyt ihmisiä toiselle puolelle maailmaa harjoittamaan epätodellisen brutaaleja tekoja. He olivat itse valinneet elämäntapansa, mutta silti keskustelu velloo enemmän heidän etuoikeuksiensa ja oikeuksiensa ympärillä, kuin sen, mitä he ovat omilla valinnoillaan tehneet ja mihin he ovat syyllistyneet, mistä heidät kuuluisi rangaista ja miten. Hyysäämällä ja paijaamalla rikollisia, me annamme selvän merkin siitä, että rikos kannattaa. Ei se voi olla oikein. Sen sijaan, että keskustelisimme rikollisten palkitsemisesta ja heidän oikeusturvansa säilyttämisestä, meidän pitäisi keskustella heidän rankaisemisestaan ja miten tyrehdytämme terrorismiturismin. Meidän olisi syytä antaa terroristeiksi pyrkiville selvän merkin siitä, että ei kannata edes yrittää. Tällä hetkellä me suorastaan yllytämme ihmisiä kokeilemaan onneaan terroristeina. Oikein? Ehdottomasti ei.

 

Kannustaminen onnistuneeseen integraatioon pitää ehdottomasti tulla oman yhteisön sisältä, eikä valtion tai enemmistön taholta. Maahanmuuttajien pitää kannustaa toisiaan, eikä odottaa, että heitä kannustetaan valtaväestön toimesta. On elintärkeää, että onnistumme integroitumaan tähän hienoon yhteiskuntaan.

Ei ole oikein, että siinä missä jotkut näkevät tosissaan vaivaa integraationsa eteen, jotkut eivät tee yhtään mitään mutta odottavat silti samoja palkkioita olemassaolostaan. Eläminen ja asuminen tässä yhteiskunnassa ei ole itsessään etuoikeus, vaan ansaittavissa oleva olosuhde. Jokaisella meistä on samanlaiset mahdollisuudet ja edut, mutta niiden myötä myös tietyt velvollisuudet.

 

Maahanmuuttopolitiikassa on erittäin paljon korjattavaa. Jos jokainen maahanmuuttaja ottaisi tosissaan nämä velvollisuutensa, kuten kouluttautumisen ja työnteon, maahanmuuttopolitiikkakin näyttäisi tyystin erilaiselta. Rasismi jäisi olemattomaksi marginaaliseksi ilmiöksi jos jokainen ymmärtäisi, miten tässä maassa kuuluu elää ja olla. Lähes jokaisella maan päällä olevalla yhteiskunnalla on omat lakinsa ja sääntönsä jonka jokaisen täysissä ruumiin ja sielun voimissaan olevan kansalaisen kuuluisi noudattaa. Vaikka kuuluisa vitsi ”lait on tehty rikottaviksi” onkin hauska, lainrikkojien paikka ei ole keskuudessamme, vaan suljetuissa laitoksissa. Ne, jotka eivät suostu pelaamaan yhteisillä, sovituilla säännöillä, eivät ansaitse yhteiskuntamme jäsenyyttä. Mitään mahdotonta kukaan ei keltään vaadi, yhteisillä säännöillä pelaaminen helpottaa kanssakäymistä ja elämistä yhdessä, yhteisessä yhteiskunnassa. Se on minimivaatimus rauhalliselle yhteiselolle. Niin se vain on, ilman sen kummempia perusteluita.

 

Maahanmuuttajana ymmärrän enemmän kuin hyvin, miltä tuntuu elää kahden tulen välissä. Ihminen ei voi yhdessä yössä muuttaa sitä, mitä kokee itselleen tärkeäksi. Muutos vie aikaa ja voimia, mutta se on aivan varmasti kaiken vaivan väärti. Tähän yhteiskuntaan sopimattomat omat kulttuurilliset tavat ja uskomukset pitäisi ehdottomasti jättää pikkuhiljaa pois ja niiden tilalle luoda uudenlaisia tapoja. Ihmisillä on oikeuksia, niitä ei ole ideologioilla, uskonnoilla tai ideoilla. Kaikesta omasta kynsin ja hampain kiinnipitäminen hidastaa selvästi integraatiota ja synnyttää eripuraa kanssaeläjien keskuudessa. Ihan kaikesta ei ole missään nimessä pakko luopua, mutta lakejamme vastaan rikkovista tavoista on luovuttava. Se ei ole pyyntö, vaan käsky. Onnistunut integraatio mahdollistaa täysjäsenyyden tähän yhteiskuntaan.

 

Suomi on pieni maa ja monikulttuurisuus tällaisena kuin se tänä päivänä tunnetaan varsin tuore ilmiö. Vaikka tähän maahan mahtuu monenmoista väkeä, onnelliselle ja onnistuneelle yhteiselolle on ehtonsa. Maahanmuuttajien on hyväksyttävä se tosiasia, että tässä maassa ei välttämättä voi elää kuten omassa kotimaassaan aikanaan. Jos ei ole valmis noudattamaan olemassa olevia pykäliä, eikä ole intoa nähdä vaivaa integraationsa eteen, jää pohdittavaksi, miksi sitten haluaa olla osana tätä nimenomaista yhteiskuntaa? Ei Suomi ole ainoa valtio maan päällä jossa vallitsee rauha. Ellei omaan kotimaahan voi palata, aina voi harkita asumista jossain muualla, itselleen sopivammassa paikassa. Tästä maasta pääsee myös pois. Ei suomalainenkaan voi elää suomalaisittain ihan jokaisessa maailmankolkassa.

 

On siten ymmärrettävää, ettei täälläkään suvaita ihan mitä tahansa. Se ei tarkoita saman tien rasismia, jos tässä yhteiskunnassa vaaditaan tietynlaista käyttäytymistä ja elämistä maassa maan tavalla.  Suomi on suomalaisten kotimaa johon me maahanmuuttajatkin olemme tervetulleita. Suomen pitäisi tällaisena kelvata kaikille. Rikollisten hyysäämisestä huolimatta, Suomi kelpaa minulle juuri sellaisena kuin se on. Sinä päivänä kun se lakkaa kelpaamasta, poistun kaikessa hiljaisuudessa jonnekin muualle. Olen vapaa ihminen, voin valita, ihan samalla tavalla kuin moni muukin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Veikko Penttinen

Fija on fiksu nuori nainen ja kaikenlisäksi vihreä. Harvinainen yhdistelmä.
Vihreät on täynnään älykkäitä nuoria naisia, mutta fiksuudesta ja ymmärryksestä heillä on melkoinen nuusa.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Suomessa ei ole rasismia eikä Suomalaisilla Suomessa ole aavistustakaan mitä on joutua rasismin kohteeksi.

Keskustelu rasismista on niin "herkkähipiäistä", että kunnon debattia ei pääse edes syntymään. Jos yrität keskustella maahanmuuton ongelmista, joita on todella paljon, sinut leimataan rasistiksi.

Tätä herkkähipiäisyyttä ovat erittäin hyvin ja jo pitkään oppineet käyttämän myös Suomen romaanit.

Käyttäjän EsaPaloniemi kuva
Esa Paloniemi

Ulkomailta on kuulunut tietoja, että parhaiten kotoutuvat ne maahanmuuttajat joita kotoutetaan mahdollisimman vähän. Jos mamu pistetään kotoutusmyllyynn hän ei päässe ikinä pois vaan ikuisesti kiertää mamuteollisuuden työn sankarin huolehdittavana.

asfalttikukka.blogspot.fi

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

"Lisää resursseja kotoutukseen." -- tätä lausahdusta kannattaa siis kavahtaa, voi poistaa varmistimenkin jos siltä tuntuu.

Luulen kuitenkin että sitä käytetään jatkossakin yleisesti.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Näin se "kantasuomalainen" integroituu itse uuteen kulttuuriin toteuttaakseen unelmiaan. :-D
http://www.magnumenterprisesgroup.com/

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki

Sinun logiikalla varustettuja, kun olisi vihreissä enemmän niin puolueen kannatus olisi varmasti korkeampi. Sillä toi mitä tossa justiinsa kirjoitit on faktaa.

Olen itse asunut nuorempana Kreikassa ja nyt asun Ruotsissa, että multa löytyy itseltäni jonkinlaista käsitystä olla maahanmuuttajana. Mun ei itseni ole tarvinnut kummassakaan maassa käydä fattassa, työnhakukoulutuksissa tai missään kotoutuskoulutuksissa. Olen hommannut itse työpaikkani ja mennyt sitten duunin ja aloittanut samalla myös verojen maksun. Ja sitten vapaa-ajallani/duunissa olen opiskellut kieltä.
Kummassakin maassa olen joutunut töykeän käytöksen kohteeksi kansallisuuteni/ulkomaalaisuuteni takia(tosin todella harvoin), mutta en ole ollut huutamassa ketään rasistiksi vaan *ittuillu takasin.

Mitä olen seurannut Suomen rasismikeskustelua niin kyllä on tuntunut monesti käsittämätöntä, koska aikuiset ihmiset eivät ymmärrä mikä on rasismia ja mikä ei. Siksi kannatanki että Suomen valtio painattaisi opuksen jossa kerrotaan malliesimerkein mikä on rasismia ja mikä ei. Se sitten jaettaisiin kaikille suomessa asuville ihmisille, että vuonna 2014 ei tarvitsisi käydä moisesta asiasta keskustelua.
Taisi Stalin olla oikeassa, että suomalaiset on harvinaisen hidasälyistä kansaa...

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Hyviä ajatuksia sinulla, Fija. Arvostelijasi eivät kuitenkaan ole välttämättä mielenterveyspotilaita. Jokaiselle meistä löytyy arvostelijansa, mutta jos ajattelisimme kaikki kuten sinä, Suomessa olisi ainoastaan mielenterveyspotilaita. Edelleen, myös mielenterveyspotilailla on oikeus arvosteluun ja paljon painavaa sanottavaa.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

http://www.terveydenhoitajaliitto.fi/easydata/cust...

Arvostelijat eivät välttämättä todellakaan ole MT-potilaita, mutta tilastollisesti heistä vähän turhankin moni sitä ikävä kyllä on.

Käyttäjän FijaSaarni kuva
Fija Immonen

Itse ainakin ajattelen niin, että jos minua haukutaan ja pilkataan ihonvärini ja etnisen taustani vuoksi, pakkohan siinä on olla kyseessä muutakin kuin terveen järjen kritiikkiä. Sitä tarkoitin. Ihminen, joka on henkisesti terve, ei koe tarvetta haukkua toista ihmistä hänen ihonvärinsä vuoksi. Koen, että juuri sitä rasismi on.

Jaakko Häkkinen

Erittäin terävästi Fija porautuu yhteiskuntamme tekopyhien kaksoisstandardien taakse! "Vanhojen puolueiden" konsensus on lähes Ruotsin tasolla siinä, että kaikki kritiikki maahanmuuttopolitiikkaa kohtaan on demonisoitu ja leimataan joko avoimesti tai vihjaillen rasismiksi.

Timo Juutilainen

Harvapa nykyään kritisoi ketään värin takia. Käytös on se, joka kismittää useimpia suomalaisia. Suurin osa maahanmuuttajista eivät edes harkitse elämistä maan tavoilla.

Toimituksen poiminnat