FijaSaarni "Remember that the greatest fool in the world may ask more than the wisest man can answer."

Lausahduksia Euroopan unionista

On totta, ettei Suomi pienenä pohjoismaisena valtiona pärjää yksin suuressa maailmassa. Suomi on pienehkö (käsittämättömän kaunis) valtio, jonka yhteistyö muiden valtioiden kanssa on suoranainen elinehto. Suomi tarvitsisi uutta verta, uutta puhtia, uusia kauppakumppaneita, uudenlaisia tapoja selvitä kansainvälisellä areenalla. En silti näe, että suomalaista hyvin toimivaa hyvinvointivaltiota olisi tarvetta kääntää täysin nurinpäin. Minusta Suomi voi vallan hyvin olla yhteistyössä monen eri valtion kanssa, luopumatta ainutlaatuisesta pohjoismaisesta identiteetistään. Luopumatta itsemääräämisvallastaan, kallisarvoisesta itsenäisyydestään. Luopumatta suomalaisuudestaan.

 

Suomi ei tarvitse Euroopan Unionia. EU tarvitsee Suomea siksi, koska Suomi on hyväuskoisten ihmisten maa. Maa kansan, joka uskoo kyseenalaistamatta, suorittaa armottomia ja itsetuhoisia käskyjä ja tottelee naiivilla, lapsenomaisella tavalla. Joka toisin ajattelee, tutustukoon velkataakkaan jota suomalaiset tänä päivänä kantavat harteillaan ja jota suomalaisten lapset tulevat maksamaan hamaan tulevaisuuteen asti. Epäilijät ottakoon selvää, mitä EU:hun liittyminen on maksanut, ja mitä se tulee jatkossa maksamaan. Se fakta on vain muutaman klikkauksen päässä.

 

En koe olevani EU-vastainen. Vastustan selvää epäoikeudenmukaisuutta, brutaalia hyväksikäyttöä johon suomalaiset on huijattu mukaan euroelitistien toimesta. Yhtenäinen Eurooppa on hieno tavoite, mutta ei sillä tavalla, jolla tällä hetkellä sitä toteutetaan. On moraalisesti oikein haluta kantaa vapaaehtoisesti huolta niistä valtioista, jotka eivät voi hyvin syystä tahi toisesta. Pakottaminen yhteiseen vastuunkantoon on väärin. Suomi on monella eri tavalla kantanut vastuuta jopa niistä valtioista, jotka ovat tahallaan polkeneet omien kansalaistensa oikeuksia, milloin ihmisoikeuksia, milloin perusoikeuksia. Tiedämme sen esim. Kreikan tilannetta ja siihen uponneita tukipaketteja tarkastellessamme. Suomi on antanut uskomattomia määriä taloudellista tukea sellaisille valtioille, jotka itse ovat ajaneet ahneudella ja vilpillä oman maansa asiat nurin. Suomalaiset ovat ottaneet velkaa helpottaakseen toisten taakkoja. Saamatta ansaitsemaansa kiitosta, lainojen takaisinperinnästä puhumattakaan.

 

Euroopan unioni laajenee laajenemistaan. Mukaan pyrkivät selvästi taloudellisessa ahdingossa rypevät valtiot. Olisi typerää ja lapsellista kuvitella, että itsessään EU:n jäsenyyden myötä heistä tulisi vahvoja ja taloudellisesti itsenäisiä valtioita. On päivänselvää, mikä heidän päämääränsä on. He haluavat siirtää taloudelliset vaikeutensa muiden kannettavaksi. Suomen kaltaisten valtioiden taakaksi. On sanomattakin selvää, että Suomi aikoo tulevaisuudessa taata monen muunkin valtion korruptoituneen ja nurin menneen talouden. Mitä ilmeisimmin, ottamalla lisää velkaa. Todennäköisintä se on siksi, koska itse Suomi rypee tällä hetkellä taloudellisissa vaikeuksissa, rahaa ei yksinkertaisesti ole. Julkinen talous vetää viimeisiään ja natisee liitoksistaan, verotusta kiristetään, peruspalveluita karsitaan, jopa perusoikeuksista tingitään, kuten lasten turvallisesta oppivelvollisuuden suorittamisesta. Niin kauan kuin Suomi kuuluu EU:hun, tälle murhenäytelmälle ei tule loppua.

 

Sinisilmäinen suomalainen kansa on huijattu mukaan suuren maailman leikkeihin. Uskon toiseen mahdollisuuteen, uskon siihen, että seuraavan kerran, kun suomalaiset saavat äänestää oman kotimaansa tulevaisuudesta, he ovat kokemusta viisaampia ja äänestävät viisaammin. Minä uskon suomalaisiin! En usko Euroopan unioniin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Tapio Vehmaskoski

Lämpöisesti Suomesta ja suomalaisista kirjoitettu. Tuntuu hyvältä.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Minäkin uskon suomalaisiin. Minä uskon, että he eivät jätä kiveäkään kääntämättä löytääkseen uuden isännän palveltavaksi heti kun vaan vähänkään pelottava vapaus näyttää ikävältä.

Ei pienen ole hyvä olla yksin, siinähän joutuisi muuttamaan ajattelua, eikä vain jatkamaan sukupolvi sukupolven jälkeen samaa itkuvirttä ja kertomaan samoja sankaritarinoita siitä, miten melkein voitettiin silläkin kerralla kun isäntä jätti ihan yksin.

Käyttäjän FijaSaarni kuva
Fija Immonen

Ei ole tyhmää ottaa oppia virheistään. Tyhmää on olla ottamatta.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Jaa, se oppi on kyllä ottamatta, niin hieno on tuo saavutusten lista kun takaisin päin katselee; Täällä sitä veisataan virsiä kristittyinä, ollaan niin skandinaviaa ja suorastaan länsimaisuuden kehto.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Eläköön sosiaalidemokraattinen hyvinvointivaltio ja Kekkosen ajan Suomi: työvoiman, pääoman, palveluiden ja tavaroiden rajoitettu liikkuvuus; korkea veroaste ja tulonsiirrot rikkailta köyhille; ahdas normatiivisuus (maassa maan tavalla) ja sosiaaliturva, joka kantaa kohdusta hautaan, halusimme tai emme! :)

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Toivon itse, että Englannin ja Ranskan vaalitulos kannustaa palaamaan kansallisvaltioitten Eurooppaan.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

EU demokratiavajeineen ja korruptioineen sekä euroalue vääristymineen eivät hajoa Suomen tai yhden suomalaispuolueen toimesta, vaan omiin mahdottomuuksiinsa, joihin reagoivat paljon isommat kansakunnat kuin Suomi.

EU olisi voinut itse kehittyä ja muuttua vapaaehtoisesti realiteetit huomioiden. Nyt se muuttuu, kun on pakko. Jos se ei halua, se saattaa hajota joko hallitusti tai rytinällä.

Silloin eivät auta fraasit "ratkaisuorientoituminen" ja "reilumpi ja paremmin toimiva" yhteisö, kun perustukset eivät ole kunnossa, eikä ratkaisuja, reiluutta tai paremmin toimivuutta edes haluta, ymmärretä tai osata hakea valtataistelun melskeessä..

Yhteisö ei välttämätää enää palvele sitä Eurooppa-aatetta (ja eurooppalaisia), jonka pohjalta se aluksi ponnisti, vaan siitä on tullut ns. euroideologien vallan leikkikenttä, joka tekee säälimättä ihmiskokeita yli 500 miljoonalla kansalaisella.
http://erkkitoivanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/4178...

Käyttäjän bisi59 kuva
Dennis Holm

Terve,

"Yhteisö ei välttämätää enää palvele sitä Eurooppa-aatetta (ja eurooppalaisia), jonka pohjalta se aluksi ponnisti, vaan siitä on tullut ns. euroideologien vallan leikkikenttä, joka tekee säälimättä ihmiskokeita yli 500 miljoonalla kansalaisella."

Mikäli "euroideoloogeilla" tarkoitat korporaatioiden eduntakaajia niin kyllä!

EUsta on tullut valtava tuloautomaatti korporaatioille ja pääomasijoittajille. Tämä tulo "luodaan" velasta, jota tyrkytetään yksityisille kuluttajille ja kunnille sekä valtioille.

Olisi ensisijaisen tärkeätä, että sijoittajavastuu toteutetaan aikuisten oikeasti, ja pian. Jos, pankit lainaavat valtioille, jotka eivät pystykkään maksamaan takaisin, ja pankkeja uhkaa vararikko, niin pankit joko päästetään kaatumaan (= sijoittajat menettävät kaiken), taikka jos veromaksaja tukee pankkeja, tulee myös pankin omistus siirtyä suhteessa veronmaksajalle (=sijoittaja menettää jotaín, muttei välttämättä kaikkea).

-Rauhaa

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

" Suomi tarvitsisi uutta verta, uutta puhtia, uusia kauppakumppaneita, uudenlaisia tapoja selvitä kansainvälisellä areenalla."

Juuri näitä meillä on valittujen meppiemme joukossa. Vai mitä mieltä olet Rehnistä, Väyrysestä, Jäätteenmäestä ja Pietikäisestä. He kaikki ovat fantastisia ja suorastaan fantsuja. Ei siis mitään hätää Suomella. Edushenkilömme kyllä hoitavat hommat kotiin.

Käyttäjän opakonda kuva
Olli Suominen

Entäpä jos puhuttaisiin muustakin kuin EU-alueen talousahdingosta. Nykyisessä - tulevasta puhumattakaan - maailmanpoliittisessa tilanteessa ei Euroopan ole varaa jäädä hajanaiseksi. Kylmän sodan aikana Euroopasta tuli suurvaltojen pelikenttä, eikä silloin naurattanut kyllä ketään. Merkkejä on jo ilmassa siitä, miten esim. Kiina hyödyntää parhaansa mukaan Euroopan hajanaisuutta. Mikäli haluamme jatkossakin pitää eurooppalaisen äänen kuuluvissa maailmanpolitiikassa, ja huolehtia siitä, että Euroopan kohtaloa ei päätetä Pekingissä tai Washingtonissa, tulee Euroopan olla yhtenäinen. Samaa mieltä olen siitä, että EU:ssa on paljon korjattavaa. Mutta yksien ongelmien korvaaminen toisella ei ole kestävä ratkaisu.

Edit. Annan esimerkin. Norjan myönnettyä v. 2010 Nobelin rauhanpalkinnon kiinalaiselle toisinajattelija Liu Xiaobolle, joutui Norja pitkäksi aikaa - osittain edelleenkin - poliittiseen ja taloudelliseen paitsioon Kiinan suhteissaan. Kauppa Kiinan kanssa romahti ja Kiina järjestelmällisesti sabotoi Norjan toimintaa kansainvälisellä areenalla. Norjaa oli helppo pompotella, koska Norja oli pieni ja yksin. Kuulisin mieluusti Fijan (ja miksei muidenkin EU-vastaisten) mielipiteen siihen, miten tarkalleen Suomen kokoiset kansallisvaltiot aikovat pysytellä joutumasta suurvaltojen välisen maailmanpoliitisen pelin pelinappuloiksi (muistuttaisin jälleen kylmän sodan historia-analogiasta!) ilman että valitsemme sen pienemmän pahan - EU:n kiistattomine ongelmineenkin? Ja ennenkuin joku huutelee että "liittoutumattomuus!", niin minä vastaväitän että se onnistuu vain sillä tavoin että suljemme MM-finaalin tuomarien tapaan silmät ja korvat kaikelta ikävältä mitä ympärillä tapahtuu, ja taputtelemme muita kritisoimatta tai maailman ongelmiin puuttumatta itseämme selkään siitä, että onneksi meillä Suomessa kaikki on kivasti. Ja jos nyt historiaa taas tarkastellaan, niin eipä se hyssyttelevä liittoutumattomuus Kylmän sodan aikana meille autuutta siltikään tuonut. Sota-ajan varalle Suomi oli ruksattu yliajettavaksi ja rauhankin aikana koimme jatkuvaa painostusta antaa periksi periaatteistamme.

Käyttäjän opakonda kuva
Olli Suominen

Vastauksia odotellessa. Kerta toisensa jälkeen EU-vastaiset äänet pitävät keskustelun ainoastaan talouskysymyksissä ja "unohtavat" ottaa kantaa em. kysymykseen.

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen

"miten tarkalleen Suomen kokoiset kansallisvaltiot aikovat pysytellä joutumasta suurvaltojen välisen maailmanpoliitisen pelin pelinappuloiksi"

Niin mitenkäs Suomi on saanut nauttia Euroopan unioniin kuulumisesta Ukrainan kriisissä??

Tosiasia on se että itsenäisen valtion on harrastettava sellaista ulkopolitiikka jotta vahingot omalla väelle minimoidaan.

Se ei tarkoita silmien sulkemista asioilta vaan se tarkoittaa tosiasioiden tunnustamista.

Hyvänä esimerkkinä voidaan pitää balttian tilannetta 90-luvun taitteessa. Virallinen Suomi oli kylmä ja välinpitämätön. Epävirallinen Suomi auttoi minkä pystyi.

On lapsellista ajatella että Suomi ei olisi nato tai eu maana ruksattu yliajattevaksi. Ainoastan silloin jos Suomesta löytyy öljyä voidaan laskea että ulkomailta Suomi voisi saada apua, mutta ketä vastaan??? Nimittäin itänaapurilta ei öljy ja kaasu ihan heti lopu joten energian takia he tänne tuskin tulevat, toisin kuin merentakaiset "ystävämme".

Tosiasia on myös se että tällä hetkellä Suomi on holhouksen alainen valtio. On ollut jo pitkään. Suomella ei ole itsenäistä talouspolitiikkaa, ei ulkopolitiikkaa eikä ylintä lainsäädäntä ja tuomioistuin valtaa.

Käyttäjän opakonda kuva
Olli Suominen

"Niin mitenkäs Suomi on saanut nauttia Euroopan unioniin kuulumisesta Ukrainan kriisissä??" Ainakin siten, että olemme voineet yhteisessä EU-rintamassa kritisoida tapahtumia. Kun Neuvostoliitto miehitti Tsekkoslovakian, oltiin meillä hiljaa.

"Tosiasia on se että itsenäisen valtion on harrastettava sellaista ulkopolitiikka jotta vahingot omalla väelle minimoidaan." Höpöhöpö. Tosiasioita voit etsiä tieteestä, mutta älä esitä omia poliittisia preferenssejä sellaisina. Minun nähdäkseni oman napaan katsomista tärkeämpää on se, että maailman ongelmiin puututaan.

"Se ei tarkoita silmien sulkemista asioilta vaan se tarkoittaa tosiasioiden tunnustamista." Silkkaa retoriikkaa. Jälleen kerran: Tsekkoslovakian kriisin yhteydessä virallinen Suomi oli hiljaa. Tsernobylin tapahtumista ei mainittu. Koko Eurooppa oli hiljaa kun suurvallat sikailivat ja rötöstelivät tahoillaan. Yllättävää että Euroopasta tuli kylmän sodan päänäyttämö.

"On lapsellista ajatella että Suomi ei olisi nato tai eu maana ruksattu yliajattevaksi." Ehkä, mutta liittoutuminen - puhutaan sitten sotilaallisesta, taloudellisesta tai poliittisesta liittoutumisesta - ei ainakaan heikennä meidän mahdollisuuksiamme mikäli joku saa päähänsä niin tehdä. In fact, kylmän sodan aikana Neuvostoliitto ei olisi vyörynyt kaikilla voimillaan Suomeen, koska se oletti - virheellisesti, kuten nyt tiedämme - että Yhdysvallat piti Suomea omana etupiirinään.

"Nimittäin itänaapurilta ei öljy ja kaasu ihan heti lopu joten energian takia he tänne tuskin tulevat, toisin kuin merentakaiset "ystävämme". Ei tässä nyt puhuttu - ainakaan ensisijaisesti - mistään suorista sotilaallisista väliintuloista. Nykyään suurvalloilla on niin paljon muitakin keinoja vaikuttaa ja vaikeuttaa muiden valtioiden poliittista liikkumavaraa.

"Tosiasia on myös se että tällä hetkellä Suomi on holhouksen alainen valtio. On ollut jo pitkään. Suomella ei ole itsenäistä talouspolitiikkaa, ei ulkopolitiikkaa eikä ylintä lainsäädäntä ja tuomioistuin valtaa." Jälleen kerran, älä viitsi puhua omista mielipiteistäsi tosiasioina. Minä voisin aivan yhtä sanoa, että se, että suvereniteetti liukuu muualle ja kansallisvaltio on kuoleva konsepti on sekä hyvä juttu että tosiasia.

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen Vastaus kommenttiin #18

"Ainakin siten, että olemme voineet yhteisessä EU-rintamassa kritisoida tapahtumia. Kun Neuvostoliitto miehitti Tsekkoslovakian, oltiin meillä hiljaa."

Onko tullut parempi fiilis kun on saanut vähän kritisoida?? Onko vanne pään ympärillä löysentynyt??? Voisit oikeastaan mennä vaikka Lappeenrantaan johonkin kauppaan tjms. kertomaan mielipiteesi kuinka hienoa on Eu-rintamassa kritisoida ja siten vaikeuttaa ihmisten elämää täällä Suomessa kun työt menee alta.

"Minun nähdäkseni oman napaan katsomista tärkeämpää on se, että maailman ongelmiin puututaan".

Juu juu, hyvin on puututtu esim. afrikan ongelmiin. On ihanan herttaista kuvitella että ulkopuolelta puuttuminen ratkaisee ongelmat. Kansakunnat ratkaisevat itse omat ongelmansa. Nyhtän euroopassa on meneillään itsenäistymisen aalto. Katalonia, Venetia, Skotlanti jne. Ongelmat ratkaistaan suurimmilta osin paikallisesti. Tietenkin on niitä jotka haluavat sinuun vaikuttavien asioiden päätettävän tuhansien kilometrien päässä sellaisten ihmisten toimesta jotka eivät ole koskaan käyneet täällä päinkään.

" Koko Eurooppa oli hiljaa kun suurvallat sikailivat ja rötöstelivät tahoillaan."

Suurvaltojen sikailu on siis loppunut mielestäsi. Kerro toki ihmeessä mitä Suomi olisi voinut tehdä tsekkoslovakian kriisin aikaan. Asettaa sanktioita, esittää voimakkaan eriävän mielipiteen tai kenties hyökätä Neuvostoliittoon?? Tsernobilistä sen verran että siitä ei kerrottu kenellekkään muutamaan päivään. Ei kenellekkään. Sitten kun säteilyarvot nousivat, Euroopassa ruvettiin epäilemään suuronnettomuutta.

" Ehkä, mutta liittoutuminen - puhutaan sitten sotilaallisesta, taloudellisesta tai poliittisesta liittoutumisesta - ei ainakaan heikennä meidän mahdollisuuksiamme mikäli joku saa päähänsä niin tehdä."

Juuh, aivan mahtavasti on tämä liittoutuminen nytkin parantanut mahdollisuuksiamme. Kertakaikkkiaan mahdollisuudet paranevat joka minuutti tässä liitossa.

"Nykyään suurvalloilla on niin paljon muitakin keinoja vaikuttaa ja vaikeuttaa muiden valtioiden poliittista liikkumavaraa."

Juurikin näin. Venäjä kun laittaa pari venttiiliä kiinni niin eurooppa on ihmeissään.

""Tosiasia on myös se että tällä hetkellä Suomi on holhouksen alainen valtio. On ollut jo pitkään. Suomella ei ole itsenäistä talouspolitiikkaa, ei ulkopolitiikkaa eikä ylintä lainsäädäntä ja tuomioistuin valtaa." Jälleen kerran, älä viitsi puhua omista mielipiteistäsi tosiasioina. Minä voisin aivan yhtä sanoa, että se, että suvereniteetti liukuu muualle ja kansallisvaltio on kuoleva konsepti on sekä hyvä juttu että tosiasia."

Kuvaamani Suomen asema Euroopan Unionissa on tosiasia sitä et voi sinä eikä kukaan kiistää. Sen sijaan oma näkemyksesi kansallisvaltion tulevaisuudesta on juuri sitä, sinun näkemyksesi, ei yhtään sen enempää.

Käyttäjän opakonda kuva
Olli Suominen Vastaus kommenttiin #19

"Onko tullut parempi fiilis kun on saanut vähän kritisoida?? Onko vanne pään ympärillä löysentynyt??? Voisit oikeastaan mennä vaikka Lappeenrantaan johonkin kauppaan tjms. kertomaan mielipiteesi kuinka hienoa on Eu-rintamassa kritisoida ja siten vaikeuttaa ihmisten elämää täällä Suomessa kun työt menee alta." No ihan yhtälaisesti Lappeenrannan kyläkaupan nurkkapatriootit voisivat yrittää kertoa niille, joita kiinnostaa maailma kyläkaupan ulkopuolellakin, että olkaahan hyshys hiljaa, ettei meidän elämä vaikeudu. Joillakin tässä maailmassa on muitakin tavoitteita ja periaatteita kuin huolehtia vain omasta perseestään. Kuten nyt esimerkiksi ihmisoikeudet. Sori vaan, mutta joillekin tässä maailmassa se vaan on pahempi juttu että joku ammutaan henkiltä Ukrainassa kuin se, että joku menettää työnsä Lappeerannassa.

"Juu juu, hyvin on puututtu esim. afrikan ongelmiin. On ihanan herttaista kuvitella että ulkopuolelta puuttuminen ratkaisee ongelmat. Kansakunnat ratkaisevat itse omat ongelmansa. Nyhtän euroopassa on meneillään itsenäistymisen aalto. Katalonia, Venetia, Skotlanti jne. Ongelmat ratkaistaan suurimmilta osin paikallisesti. Tietenkin on niitä jotka haluavat sinuun vaikuttavien asioiden päätettävän tuhansien kilometrien päässä sellaisten ihmisten toimesta jotka eivät ole koskaan käyneet täällä päinkään." Haluat sinä niihin vaikutettavan ulkopuolelta tai et, niin se tulee tapahtumaan. Jos ei Brysselistä, niin sitten Moskovasta, Washingtonista tai Pekingistä. Minulle ei ainakaan tuota vaikeuksia valita pienintä pahaa edellämainituista. Jos Eurooppa on hajanainen ja heikko, niin tulijoita riittää kyllä. Valtatyhjiöllä on aina täyttäjänsä. Mikäli sulta on jäänyt huomaamatta niin kansainvälisesti esim. ihmisoikeusrikkomukset ja sodissa kuolleiden määrä ovat vähentyneet dramaattisesti sitten valistusajan. Siis sitä mukaa kun idea siitä, että kansakuntien toiminta on vähän muidenkin kuin kansakuntien itsensä asia.

"Suurvaltojen sikailu on siis loppunut mielestäsi. Kerro toki ihmeessä mitä Suomi olisi voinut tehdä tsekkoslovakian kriisin aikaan. Asettaa sanktioita, esittää voimakkaan eriävän mielipiteen tai kenties hyökätä Neuvostoliittoon?? Tsernobilistä sen verran että siitä ei kerrottu kenellekkään muutamaan päivään. Ei kenellekkään. Sitten kun säteilyarvot nousivat, Euroopassa ruvettiin epäilemään suuronnettomuutta." Ei Suomi olisi voinut tehdä mitään. Juuri siksi että Suomi oli yksin ja heikko. Pitääkö muistuttaa että jopa Ceausescun Romania - joka tuolloin varjeli suhteitaan sekä Pekingiin, Washingtoniin ja läntiseen Eurooppaan - tuomitsi NL:n toiminnan? Vain osana Euroopan Unionia meillä on mahdollisuus vaikuttaa siihen, millä pelisäännöillä maailmanpolitiikassa pelataan. Joko Eurooppa vaikuttaa niihin pelisääntöihin, tai sitten ei vaikuta. Mutta kummassakin tapauksessa ne pelisäännöt luodaan, ja vaikuttavat meihin.

"Juurikin näin. Venäjä kun laittaa pari venttiiliä kiinni niin eurooppa on ihmeissään." Ja luonnollisestikin tilanne olisi paljon parempi jos jokainen Euroopan valtio toimisi omillaan? Kuten aikaisemmassakin esimerkissä yritin selittää, niin esimerkiksi Kiina on tietoisesti pyrkinyt ajamaan kiilaa Euroopan maiden välille, koska poliittisesti yhtenäistä Eurooppaa on paljon hankalampi pompotella.

"Sen sijaan oma näkemyksesi kansallisvaltion tulevaisuudesta on juuri sitä, sinun näkemyksesi, ei yhtään sen enempää." No kansallisvaltioiden merkityksen vähentyminen on ollut ihan selkeä trendi viimeisten parin-kolmen vuosikymmenen kuluessa. Kylmän sodan aikana valtio oli kingi. Nyt on Wikileaks, internet ja Anonymous. Ylikansalliset järjestöt ja kansalaisjärjestöt. Globaali talous ja globalisoituva kulttuuri. Jokaikinen kansallisvaltio on joutunut tavalla tai toisella luovuttamaan suvereniteettiaan. Aivan kuten sinäkin, minä vain kärjistin asioita.

Markus Lehtipuu

Hyvä teksti.

Pidän suomalaisia ehkäpä maailman eniten johdateltavissa olevana kansana. Se saa "ravintosuosituksia" viranomaisilta, se ostaa Fairya kaupasta, koska se on "hellävaraisinta", se hylkää _HETI_ kaiken vanhan, kun televiissiossa sanotaan, että uusi systeemi pitää ottaa käyttöön.

Itse olen maailmalla valtavirtaa, Suomessa pienessä vähemmistössä: ajan ihmisoikeuksia, vapaata ajattelua, kulttuuriperinnön vaalimista, yksilön oikeutta elää omaa elämäänsä. Kaikkea tuota Suomessa halveksitaan tai vastustetaan.

Anna-Leena Nieminen

Ei Suomi takaa tulevaisuudessa hulttiovaltioiden taloutta velkaa ottamalla vaan lahjan antamisella, jotta lahjan antajamaan luottoluokitus ei laskisi eli kyse on fiskaalisen unionin toteuttamisesta. Lahjan antajamaa(Suomi) joutuu täten sopeuttamaan menonsa, jotta pystyy lahjoja piigs-maille jakelemaan.

Jani Lehtinen

eikös jo Isä Aurinkoinen ollut sitä mieltä että suomalaiset on vähän tyhmä kansa. onhan se.

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen

Mitä syvemälle kuljemme umpikujaan sen pitempi matka on takaisin valoon.

Toimituksen poiminnat