FijaSaarni "Remember that the greatest fool in the world may ask more than the wisest man can answer."

Ikuinen itkuvirsi

Olen seurannut tätä maahanmuuttokeskustelua jo turhan liian pitkään. Mielestäni se hipoo jo kohtalaisen hyvän komedian rajoja. Maahanmuuttajat vaatimassa ja suomalaiset peräämässä vaatimuksille selityksiä. Rehellisesti sanottuna, hyvin koomista katsottavaa ja varsinkin kuunneltavaa.

 

Kaikista koomisinta oli katsella Ylen A-studio: Talk:ia. Tunsin suunnatonta sääliä perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immosta kohtaan. Miestä hiillostettiin jokaisesta suunnasta. Toimittaja oli täysin, mitään peittämättä, jo valinnut puolensa, ja samoin kaikki vieraatkin. Siinäpä sitten omia (kansalaisiaan) ajatteleva yksilö grillailtiin säälittä tasapuolisesti jokaisesta suunnasta.

 

Zyskowiczin jalo puheparsi suomalaisesta kansainvälisyydestä tyrehtyy jo alkuunsa. Hän vertaa hyvin integroituneita tataareja ja juutalaisia tämän päivän integroitumattomiin maahanmuuttajiin. Hiukan niin kuin vertaisi omenaa banaaniin. Varmasti löytyy joku jonka mielestä kannattaa keskittyä siihen, että molemmat ovat hedelmiä, eikä suinkaan siihen, että molemmat ovat eri hedelmiä, eri sukuisia hedelmiä, joita ei todellakaan voida verrata toisiinsa.

 

Eniten minua harmitti se, että arvostamani toimittaja, joka on ollut suuri journalisti-inspiraatiolähteeni, valitsi selvästi leirinsä. Muussa tapauksessa seuraava kysymys olisi voitu esittää tyystin eri tavoin.

Toimittaja, esittäen kysymyksen Immoselle, viitaten maahanmuuttajavieraaseen:

 

- ”Hän on saanut turvapaikan aikoinaan Suomesta, onko hän nyt se ongelmaryhmä johon viittaat?”.

Jos olisin ollut Immosen kengissä, olisin vastannut tälle hyvin ”jo selvästi leirinsä valinneelle” toimittajalle näin:

-” Kunnioitan yritystänne kiihottaa kansanryhmää vastaan, mutta vastaan kuitenkin niin, että kaikki maahanmuuttajat jotka ovat valmiita integroitumaan suomalaiseen yhteiskuntaan, ovat tervetulleita meidän suomalaisten kotimaahan, eli Suomeen”.

Toimittaja jatkaa Immosen ärsyttämistä kysymällä täysin irrelevantteja asioita. Mitä humanitääristä maahanmuuttajaryhmää tarkalleen tarkoitetaan. Lienee itsestään selvää, paitsi toimittajalle, että kaikkia niitä, jotka eivät halua integroitua suomalaiseen yhteiskuntaan.

Mitä selittämistä siinä sitten on? Tilastot näyttävät sen ketkä työllistyvät ja ketkä eivät. Jos tänne ei tulla rakentamaan elämää omin avuin, mitä tänne tullaan sitten tekemään? Elämään muiden kustannuksella? Ja tätä ei saa sanoa, muuten tulee tupenrapinat?

Suomi on maa, jonka kansalaiset ylläpitävät sen hyvinvointijärjestelmää verovaroin. Tämä tarkoittaa sitä, että mahdollisimman monen kansalaisen kuuluisi tehdä jonkinlaista tuottavaa työtä, josta maksetaan palkkaa, niin, että siitä palkasta vähennetään ne vähennykset (verot) joiden avulla ylläpidetään tätä ns. hyvinvointijärjestelmää.

Suurimmalle osalle kansasta työnteko on kunnia-asia. Minä ainakin tykkään mieluiten sanoa olevani töissä kuin olevani työttömänä. Elämässä on tilanteita, jolloin työnteko ei onnistu vaikka kuinka haluaisi. Se on ymmärrettävää. Ne tilanteet ovat myös selitettävissä. Uskomukset ja sen sellaiset, eivät ole päteviä selityksiä.

Suomessa ei ymmärretä uskontosidonnaisia kieltoja työnteosta. Suomessa on kuitenkin paljon uskontokuntia, joiden keskuudessa ei suvaita esim. naisten työntekoa. Kysymys kuuluu: jos kaikkien kuuluu kantaa kortensa kekoon, mitä tunnemme niitä kohtaan, jotka eivät uskomustensa vuoksi halua kantaa kortensa kekoon? Vihaa ja katkeruutta?

 

17 vuotta olen ollut Suomessa, ikinä en ole törmännyt maahanmuuttajaan, joilla on Suomen kansalaisuus ja joka väittää olevansa suomalainen. Silti näistä puhutaan yhtenään. On ”suomalaisia” jalkapalloilijoita, on ”suomalaisia” politiikkoja, on ”suomalaisia” huippumalleja. Suomalaisten mielestä. Kansalaisuusko tekee meistä suomalaisia? Tätä olen aina pelännytkin. Että kansalaisuuden saatuani joku kutsuisi minua suomalaiseksi. Kiitos, mutta ei kiitos. En näe omassa kulttuurissani, kielessäni, kotimaassani mitään vikaa. En voi sanoa olevani suomalainen, jos tunnen olevani jotain vallan muuta. Se ei todellakaan ole mikään este integraatiolle.

Rakastan tätä maata. Tätä hiljaisuutta, avaruutta, mansikkapeltoja, järviä, metsiä, tätä silkkaa yksinäisyyttä. Sopii minulle. Ei kaikille, mutta minulle kylläkin. Jossen tuntisi kykeneväni olemaan maassa maan tavalla, pakkaisin laukkuni ja lähtisin pois. Mikään ei pitäisi minua täällä.

Niinpä herää kysymys: ne, jotka eivät viihdy, eivätkä halua olla täällä, jotka eivät halua integroitua eivätkä pelata samoilla säännöillä, miksi sitten hakevat kansalaisuutta? Miksi kukaan, anteeksi, kukaan, muslimi haluaisi asua näin uskontovapaassa maassa? Kadut vilisevät muotimainoksia joissa naiset ovat puolialastomia, torit täynnä ryyppääviä lapsia. Miksi kukaan aito muslimi haluaisi asua näin hedonistisessa maassa?

 

Jos ulkomaalainen tsemppaa Leijonia, mutta muuten käyttäytyy täysin eri tavalla kuin pelisäännöt vaatisivat, onko häntä pidettävä suomalaisena?

 

Ja se sama itkuvirsi joka seuraa lähestulkoon jokaista maahanmuuttajaa:

-”Äitini on opettaja, isä lakimies, mutta Suomessa he joutuvat siivoamaan vessoja”.

Ihanko totta?

Mitä he joutuisivat tekemään Espanjassa? Entäs Italiassa? Entäs Ranskassa?

On itsestään selvää, että ilman kielen kohtuullista osaamista ei pärjää missään maailmassa, ei edes pystyyn kuolleessa Suomessa. Valitan. Näin on.

 

On ikävää, että kolmekymmentä vuotta opettajana toiminut yksilö joutuu siivoamaan vessoja Suomessa, mutta vielä ikävämpää se olisi, jos tämä samainen henkilö palkattaisiin kielitaidottomana opettamaan suomenkielisiä lapsia. Ja sitäkin ikävämpää, että hän joutuisi opettamaan kielitaidottomia ulkomaalaisia lapsia. En edes halua sanoa, mitä mieltä olen ulkomaalaisista lääkäreistä.

En tiedä. Ehkä tämä kaaos sopii joillekin, mutta itseäni se alkaa tympiä ja kovaa vauhtia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

56Suosittele

56 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (159 kommenttia)

Käyttäjän jorkkajaatinen kuva
Jorkka Jaatinen

Sen lisäksi, että toimittaja oli valinnut puolensa, mikä on täysin väärin keskusteluohjelmassa, toimittaja puhui itse liian usein ja aivan liikaa.

Miksi hän/ohjaaja yleensä kutsuu vieraita keskustelemaan, jos kyseessä on toimittajan kiihkeä halu fanaattiseen monologiin ennaltalukkoonlyödyn ideologian ajamiseksi. Miten se liittyy keskusteluun?

Samoin vieraitten jakauma: 1 vastaan 4 ei kuulosta lainkaan tasapuoliselta, vaan todellakin yhden osallistujan grillaamiselta ja ristikuulustelulta, sekä sellaiselta joukkolyttäämiseltä, mitä Maon kulttuurivallankumouksessa harrastettiin.

YLE näytti karvansa tosi vastenmielisesti.

Näin meitä junttisuomalaisia sivistetään, ja opetetaan ajattelemaan!

Ja keskustelemaan?

Käyttäjän FijaSaarni kuva
Fija Immonen

Hei, Jorkka, kiitos palautteesta,
olemme siis todellakin samaa mieltä tämän toimittajan suhteen. Mielestäni keskusteluun olisi pitänyt pyytää muitakin Immosen kanssa samaa mieltä olevia yksilöitä. Myös ulkomaalaistaustaisen vieraan ns. uhriutuminen kävi hermoilleni. Mutta se taas on tarina erikseen.

Käyttäjän JyrkiLohi1 kuva
Jyrki Lohi

Terävästi ja kohdalleen kirjoitettu, samat kaunistelemattomat havainnot!

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Luin Eila Kännön kirjan (koonnut/kirjoittanut Leena Laulajainen) missä oli maahanmuuttojutuista 70-80-luvuilta. Toimittajat ja vähän muutkin saivat huutia:

    Minunkaan mielestäni Suomi ei ollut eikä ole vieläkään takapajula. Ihmettelen sitä intoa, millä jotkut ovat moittimassa Suomea. Yleisönosastossa näki ja näkee vieläkin kirjoituksia, joiden otsikkona on "Häpeän olla suomalainen" tai jotain samantapaista. Suomalaiset ovat aivan turhan alemmuudentuntoisia. Melkein asiassa kuin asiassa suomalaisilla on muka aina syytä hävetä muiden kansojen rinnalla. Mitä muuta tämä on kuin alhaista itsetuntoa? Jos vikoja on, ne on korjattava, mutta itsensä ruoskiminen ja nöyristely on turhaa.

Viisasta tekstiä. Tuota lukiessa tuntuu että mikään ei ole muuttunut. Toimittajat lisäksi puolueellisia jo silloin.

Mikä meitä vaivaa?

Käyttäjän FijaSaarni kuva
Fija Immonen

Kiitos kommentista.
Nimenomaan se on sitä kuuluisaa suomalaista melankoliaa, alemmuudentunteen kera. Suomalaisilla olisi kaikki puitteet tuntea olevansa hyviä ja joissakin kohdin vallan erinomaisia, mutta sitä erinomaisuuden ilmaisemista pidetään häpeällisenä asiana, itsensä tuomista esille pidetään leuhkimisena ja se on noloa. Ottaisitte mallia italialaisista. :)

Ja sitten on tämä ikuinen kaamosjuttu. On vain niin paljon sitä aikaa jolloin olla itsekseen ja murjottaa. Toisin kuin siis niillä kansoilla, joilla paistaa aurinko ympärivuoden ja talvi kestää viikon verran. :)

Ja sitten kun se aurinko alkaa vihdoinkin porottaa, niin se häikäisee sen melankolisen mielen niin pahasti, että suurin osa ei tiedä miten olisi ja silloin ollaan pää tynnyrissä. Oluttynnyrissä nimenomaan. :)

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Tarvittaisiin kansallista psykoanalyysiä.

(Tämä ei ollut oma ajatukseni.)

Janne Hilden

Toimittaja Päivärinnan objektiivisuus karisi kertaheitolla. Sekä aikaisempi oma arvostukseni häntä kohtaan.

Käyttäjän valtaajaloistoa kuva
Timo Peltonen

Jos kyse olisi kin niin yksinkertaisesta asiasta kuin siitä, että "joku ei halua integroitua suomalaiseen yhteiskuntaan". Ongelma on Immosen kohdalla siinä, että hän ei kestä nähdä väärällä tavalla pukeutuneita ihmisiä Suomessa. Hän ei myöskään näytä tuntevan lainsäädäntöä. Immonen on kansallismielinen papukaija, jolla ei ole hallinnollisiin asioiden asiantuntemusta mistä ammentaa. Agraari-utopioiden haikailu ei nykyskenessä riitä.
Paitsi tietenkin Suomen albanisoimiseen.

Käyttäjän FijaSaarni kuva
Fija Immonen

Kiitos kommentista.
Pysytään blogin kannalta asialinjalla. En ole Immosen kanssa kaikesta samaa mieltä, mutta mielestäni mies esiintyi edukseen. Joskin olisin kyllä hänen asemassaan ollut hyvin pahalla päällä. Kiitos toimittajan.
Immonen saa haluta mitä tykkää, niin kuin me kaikki muutkin, mutta asiallista keskustelua ei voida käydä silloin, kun muille jäi täysin epäselväksi miltä näyttää asiallinen keskustelu. Ja varsinkin, miltä näyttää reilu ja rehti keskustelu.

Minä haluaisin takaisin niihin aikoihin, jolloin toimittajat osasivat olla lokeroimatta itseänsä.

Käyttäjän valtaajaloistoa kuva
Timo Peltonen Vastaus kommenttiin #44

Höpöhöpö. Vilkaisepa miten ulkomailla toimittajat laittavat päättäjiä selkä seinää vasten haastatteluissa. Se, että Immonen sanoo toisaalla yhtä ja kirjoittaa muualla toista, ei anna hänestä kovin selkeää kuvaa. Päinvastoin, kun häneltä tivattiin vastausta, niin hän joutui vaikeuksiin.

Ukko Makkonen

Koska Immoselta kysyttiin liian vaikeita arvostus Susanna Päivärintaa kohtaan katosi, logiikka se on tuokin:D

Käyttäjän FijaSaarni kuva
Fija Immonen

Ei se nyt noinkaan ole. Ärsyyntymismittari soi sen verran lujaa, kun toimittajamme alkoi ärsyttää vierastaan tahallaan. On eri asia osata provosoida keskustelua, ja täysin eri asia provosoida keskustelijaa. En hyväksy kenenkään ns. panettelua, olkoon kanssani kuinka tahansa eri mieltä.

Sivistynyt ja asiallinen keskustelu ei siedä panettelua. Ameriikan tyyliin? Ihanko totta? Miksi? Eikö suomalainen maltillinen, asiallinen ja demokraattinen keskustelutaito kelpaa? Mikä suomalaisessa yksinkertaisessa keskustelutaidossa on niin käsittämättömän inhottavaa, että täytyy ottaa jatkuvasti mallia täysin korruptoituneesta, moraalittomasta Ameriikasta? Juu, ei kiitos.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Minä olen sen verran vanha, että muistan kaksikon Pekka Oksala ja Leif Salmén grillaamassa puheenjohtajia vaalitenteissä - siis kaikkien puolueiden puheenjohtajia tasapuolisesti. Siihen verrattuna Immosta käsiteltiin silkkihansikkain, joten ehkä ihan kaikki ruikutus Ollin kiusaamisesta ei ole paikallaan.

Ukko Makkonen

Salmén oli toimittaja paikallaan, pirullisen älykäs ja ilkeä, mutta vastaukset saatiin.Missä nää nyt on tälläiset?

Susanna Kinnunen Vastaus kommenttiin #98

Minusta Salmén oli ihan hirveän arrogantti jankkaaja.

Taisto Merilä Vastaus kommenttiin #106

Salménista ei tosiaan ollut puolueellisuus kaukana, mutta v-mäisyys hyvin lähellä. Hyvä malli on ilmeisesti ollut jälkeläisilleen poliittisille toimittajille. Tämä nyt vanhasta muistista - tuota puheena ollutta A-Talkia en ole nähnyt.

Arre Kougappi

Fija, hyvä kirjoitus!

Samat tunteet ja havainnot täällä, mitä kirjoitit.

Käyttäjän mertsilanki kuva
Mertsi Lanki

Toivon, että Fijan kaltaisten ihmisten kautta tämä maa lähtee muuttumaan.

Vieläkin parempi olisi, jos löytyisi henkilö - joku joka ei halua integroitua, joka käyttää järjestelmää hyväksi - joka kertoisi totuuden. Eli, esim. Olli Immosen paikalle rehellinen järjestelmän hyväksikäyttäjä kertomaan miten järjestelmää voi/kannattaa käyttää hyväksi.

Käyttäjän FijaSaarni kuva
Fija Immonen

Kiitos Mertsi,
Yleensä ihmiset eivät halua ampua itseään nilkkaansa, mutta kyllä sellaisiakin olen tavannut. He taas pelkäävät tulevansa ammutuiksi ihan muiden taholta, eikä itsensä. Sekin pelko on vallan ymmärrettävää.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Toimittajien objektiivisuus tuntuu olevan lähinnä myytti. Mutta niin on myös katselijoiden/kuuntelijoiden/lukijoidenkin. Samat ihmiset jotka haukkuvat yhden toimittajan puolueellisuutta kehuvat estotta toisen asialinjaa jos tämä sattuu olemaan heille mieluisan asian puolella aivan yhtä vahvasti kantansa valinneena.

Mitä maahanmuuttoon tulee, niin toki siinä on omat ongelmakohtansa, mutta tosin astetta paria kompleksisempina kuin tuossa ylhäällä esitettiin. Vaikkapa tämä lause:

" Tilastot näyttävät sen ketkä työllistyvät ja ketkä eivät."

Vaatii avaamista. Pakolaiset ja mm. työperäiset maahanmuuttajat tulevat tänne täysin eri lähtökohdista. Pahimmillaan lukutaidotonta monen lapsen äitiä ei voi noin vain rinnastaa vaikkapa intialaiseen insinööriin työmarkkinoilla. Ongelmia toki on, mutta ne ovat syvemmällä kuin pelkkä tilastojen plarailu kertoo.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Ensin Fijan hyvälle kirjoitukselle kiitokset. On hyvä että näitä asioita tuo julki maahanmuuttajataustaiset henkilöt, sillä silloin niille annetaan painoarvoa. Näyttää olevan niin että kun/jos samat asiat esittää vaikkapa PS puoluetta edustava niin hänet leimataan heti rasistiksi ja syrjintään syylliseksi.

Markolle sanoisin sen verran että kyllä lähtökohdan täytyy olla maahanmuuttajan hädänalaisessa tilantessa maahan pyrkiessään se että ensimmäiseksi hän haluaa opiskella kielen. Muuten hän ei osoita edes halua sopeutua yhteiskuntaan eikä kyllä pärjääkään kuin samaa kieltä puhuvien kanssa. Kielen oppii parhaiten hakeutumalla, jollei ole valmiita kontakteja, maan kieltä (suomi/ruotsi) puhuvien pariin. Sulkeutumalla omiin ympyröihin ei koskaan tule yhteiskunnan hyödyksi.

Kielitaidon jälkeen tulee sitten työmarkkinoille hakeutuminen. Taitaa olla niin että muista kulttuureista (pääosin) tulleet voivat kyllä tehdä työtä kuin työtä koulutuksesta riippumatta.

Fija mainitsi kirjoituksessa hyvin siitä että ollaan kyllä vaatimassa (tuskin kaikki) lisää palveluja. Näin näytti tuossa ohjelmassakin tulleen esille. Lähtökohtana pitää olla oma halukkuus integroitua yhteiskuntaan. Yhteiskunnan tulee auttaa vain ensi alkuun ja sen jälkeen on kyllä oma aloitteisuus a ja o itse maahanmuuttajalla.

Toivoisi tuon halukkuuden selvittämiseksi jonkinlaista testiä jo siinä vaiheessa kun turvapaikkaa tai muulla perusteella haluaa oleskeluvan. Tässä testissä kohdeltaisiin kaikkia ryhmiä samalla tavalla. Toki suoraan työelämään tulevat, avioliiton solmineet selviäisivät helpommin läpi. Ainakin Kanadaan muuttavilla on testi käytössä.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Sirpa Abdallah: "Kielen oppii parhaiten hakeutumalla maan kieltä (suomi/ruotsi) puhuvien pariin."
Onko suomen kielen opetus maassamme todellakin näin hunningolla, että tämä pitää paikkansa?

pekka numminen Vastaus kommenttiin #77

Enemmistöllä meistä lienee tälläinen käsitys johtuen kokemuksestamme äidinkielen oppimisen suhteen. Monet Suomesta muihin maihin muuttaneet kertovat usein oppineensa kielen pääasiassa arkikäytössä. Yksi somalitaustainen henkilö hiljattain haastattelussa kehui oppineensa suomea erityisesti katselemalla televisiota jne.

Olet varmaan sitä mieltä että esimerkiksi pikkulapsille tarhaiässä järjestettävät "kielikylvyt" ovat täyttä roskaa?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Humanitäärisillä pakolaisilla ei ole mitään tekemistä työvoiman pelastamisen kanssa. Se peli pelataan aivan muualla.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Sekä Vihreiden Saarni, että puoluetoverinsa Kivelä ovat molemmat minusta asialinjalla, kaipa se näkemys johtuu siitä, etten ole itsekään sitoutumaton.

Tämä ongelmapotentia kumpuaa siitä, että tekemällä "moraalisesti oikein" voimme "ajautua ikävyyksiin". Se on jotain, mikä ei mallaa. Paha saa aina palkkansa, ja tämä nyt siinä sanonnan kontekstissa.

Seuraava voidaan tietysti lukea "pyrkimykseksi":

Ongelmana esimerkiksi Ruotsissa eivät olleet pakolaiset. Ongelmana oli näiden pakolaisten lasten häiriökäyttäytyminen. Telluksella melko laajaa arvostusta nauttiva New York Times jalkautti toimittajansa Tukholman Husbyhyn. En tiedä, mitä he kysyivät maahanmuuttajilta. Vastaukset olivat tämän muotoisia:

Me olemme kiitollisia Ruotsille. Elämme ihan toisenlaista elämää kuin kotimaassamme sodan keskellä. On ikävää huomata ihmisistä, ettemme oikeasti ole ruotsalaisia, mutta on tämä sotaa parempi.

Ilmeisesti samansuuntaiset kysymykset esitettiin näiden maahanmuuttajien jälkikasvulle:

En minä ole nähnyt mitään sotaa. En ymmärrä, miksi meitä kohdellaan näin. Työpaikat - jos sellaisen sattuu edes saamaan - ovat surkeita ja kaikki katsovat halveksuen.

Miten tämä on Suomessa eri tavoin? Nähdäkseni jos pienestä lapsesta asti päiväkodista alkaen leikkii ja elää "suomalaisten lasten" kanssa niin lapset voivat ihmetellä ehkä hetken eri ihonväriä, mutta ei se lapsia haittaa. Yhdessä leikkiminen on pääasia. Ei lapsi "osaa" olla rasisti.

Mutta totutetaanko maahanmuuttajien lapset suomalaiseen kulttuuriin, vai eristetäänkö maahanmuuttajien lapset vanhempiensa kulttuuriin, uskontoon ja sitä kautta sivuvaikutuksena opetetaan, että suomalaisten tavat ovat huonosta, he palvovat väärää Jumalaa ja puhuvat vääräuskoisten kieltä?

Jos näin tehdään niin en ihmettele lainkaan, että alkavat autot roihuta. Nimittäin maahanmuuttajien nuorilla on silloin käsitys, että kantaväki on roskaväkeä, mutta silti heillä menee paremmin. Se ei sovi heidän oikeustajuunsa.

Tässä tuo NYT:n artikkeli. Se ainakin antoi minulle näihin asioihin vähemmän perehtyneenä paljon.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Ei lapsi "osaa" olla rasisti.

En tiedä onko se rasismia vai ei, mutta mm. sellaiseen kertomukseen olen törmännyt, ettei mustaihoisen kädestä ole ohjatun leikin aikana suostuttu ottamaan kiinni, vaan pillahdettu itkuun. Siinä onkin sitten ihmeteltävää. Lapset ovat erilaisia, osa ennakkoluuloisia kaikkea erilaista kohtaan ja osa vähemmän.

Jos tällaisia kokemuksia alkaa kerääntymään päivähoidosta saakka, kyllä se erillisyyden kokemus kasvaa. Enkä minä ainakaan tiedä, miten nämä ratkeavat lyhyessä ajassa. Puhutaan sukupolvista, eikä siitäkään ole mitään takeita

Ratkaisuja moiseen voivat ammatti-ihmiset hakea. Ratkaisuja on monenlaisia ja osa niistä on huonoja. Häpeän lietsominen on pahinta mahdollista väkivaltaa, mitä lapselle voi tehdä. Omien tunteiden ja kokemusten häpeäminen. Siitä ei kertakaikkiaan voi seurata mitään hyvää.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #23

Tällaiset itkuvirret lähtevät kotoa käsin. Itse olen huomannut esimerkiksi Kontulassa ja muualla kävellessäni, että lapset leikkivät keskenään etnistä ja kulttuurillista taustaa katsomatta, joskus jopa englannin kielellä. Samoin oli poikani edeltävässä päiväkodissa Pohjois-Haagassa. Nämä lapset ovat avain siihen monikulttuuriseen yhteiskuntaan, josta niin kovasti puhutaan, eivät heidän vanhempansa.

Tällä en siis halua loukata millään tavalla ketään, mutta integraatio tapahtuu, jos on tapahtuakseen, toisessa sukupolvessa.

Olet oikeassa, että puhutaan sukupolvista, eikä siitä ole mitään takeita. Toisaalta ei ole myöskään valinnanvaraa. Ja on totta, että lapsen kasvatus lähtee kotoa ja sitä lapsi pihamaalla, mitä vanhemmat kotona, mutta toisaalta lapsi on myös alati kyseenalaistava ja uutta tietoa uteliaasti vastaanottava ja konstruktoiva veijari.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #34

Millä tavalla ne ovat kotoa käsin? Haluaisin mielelläni kuulla mikä se prosessi on, jolla erilaisuudenpelko istutetaan pikkulapsiin. Minusta se vaan kuulostaa epätodennäköiseltä. Ihmisiä on esimerkiksi introverttejä ja ekstroverttejä eikä käsittääkseni kasvattamalla kummastakaan pääse eroon.

Justiinsa tuossa kävin taas lenkillä yhden uteliaasti uutta vastaanottavan veijarin kanssa, joka vieroksuu näköjään myös voikukkia ja nurmikkoa viimeaikaisten hyönteisten lisäksi. Reaktio on sama kaikkeen uuteen. Ulkomaailma on paikka, josta pitää päästä äkkiä kotiin. Jostain syystä asia liittyy nimenomaan tähän värien, muotojen, äänien ja tuoksujen sekamelskaan nimeltä kesä.

Kasvatuksen ongelmat ovat siinä, että lapset kasvatetaan maailmaan, jonka vanhemmat kuvittelevat vielä olevan. Vahvasti konservatiivisessa kulttuurissa se ei ole niin suuri ongelma, kuin kulttuurissa joka muuttuu nopeasti ja arvaamattomasti. Minun realiteettini, ovatko ne samat kuin tulevaisuuden realiteetit? Eniten pelkään kasvattajana ehkä sitä, että tämä koko homma on pelkkä kupla.

Susanna Kinnunen Vastaus kommenttiin #23

"En tiedä onko se rasismia vai ei, mutta mm. sellaiseen kertomukseen olen törmännyt, ettei mustaihoisen kädestä ole ohjatun leikin aikana suostuttu ottamaan kiinni, vaan pillahdettu itkuun. Siinä onkin sitten ihmeteltävää."

No tietysti se on rotusyrjintää. Kyllähän Kampf on monilla rasistilapsilla hyllyssä ja sieltä nuo aatteet tulevat. Kyse on vihaitkusta.

Käyttäjän FijaSaarni kuva
Fija Immonen

Kiitos kommentista,
Välillä oikein unohdan, kuin tarkasti ihmiset osaavatkin lukea.
Otan turhan liian kevyesti tämän bloggaamisen.

Tilastoilla tarkoitin lähinnä sitä, että siellähän ne samat tyypit roikkuvat vuodesta toiseen. Huolimatta siitä, että vaikka tänne saavutaan humanitäärisistä syistä, ei voida katsoa olevan sopivaa ja hyväksyttävää, että 20 vuoden oleskelun jälkeen, ollaan edelleenkin jonkinlaisessa erityisasemassa. Haluaisinpa jonkun rehellisesti avaavan minulle tämän mysteerin ja kertovan, mistä se johtuu?

Ja miten voi olla mahdollista, että useamman vuoden tulon jälkeen, ollaan edelleenkin lukutaidottomia?

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Itse asiassa syitä on monia. Ensinnäkin kehotan muistelemaan kuinka monta vuotta olet koulun penkkejä kuluttanut ja tämä vaiheessa jossa olet ollut oppimiskyvyltäsi parhaimmillaan. Kun nyt maahan saapuu pakolaisia joilla ei ole yhteistä kieltä valtaväestön kanssa, eikä välttämättä mitään koulupohjaa tai hyvin vähäinen sellainen niin kuinka kauan häneltä kestää saavuttaa se osaamistaso kuin sinulla tai minulla on? Lisäksi kun yhtälöön liitetään vaikkapa varsin suppea "naisen paikka", monta hoidettavaa lasta ja aikuisen jo jonkin verran rapistunut kyvykkyys oppia uutta olemme helposti tilanteessa jossa ennuste menee pakostakin varsin huonoksi. Toki poikkeusyksilöt saattavat päästä näidenkin vaikeuksien yli, mutta ei se ole helppoa heillekään.

Ja sitten on omana ryhmänään ne jotka haaveilevat kotiinpaluusta ja sen takia eivät edes kunnolla yritä hankkia niitä taitoja ja valmiuksia joita tässä yhteiskunnassa pärjäämiseen tarvitaan. Tai joilla ei jostain muusta syystä ole motiivia tai kykyä oppia tarvittavia uusia asioita.

Riippumatta kansallisuudesta pakolaiset ovat oikeastaan aina niitä muita huonommin pärjääviä ulkomaalaisia. Osin varmasti sen takia, että kotoutuminen alkaa vasta todenteolla silloin kun toiveista kotiinpaluuseen on luovuttu. Ja tämä voi kestää vuosia.

pekka numminen Vastaus kommenttiin #69

"Kun nyt maahan saapuu pakolaisia joilla ei ole yhteistä kieltä valtaväestön kanssa, eikä välttämättä mitään koulupohjaa tai hyvin vähäinen sellainen niin kuinka kauan häneltä kestää saavuttaa se osaamistaso kuin sinulla tai minulla on?"

Naapurissani asuu virolainen rakennusmies, eikä hänen suomen kielensä taso ole lähelläkään "meidän" tasoa, mutta on töissä. Hän on myös kertonut viron venäläisten oppineen suomea vasta tehtyään täällä töitä (eivät osaa viroa)...

Työpaikalla ja matkalla näen paljon siivoojia, bussikuskeja etc. joiden kielitaito ei ole "meidän" tasoa.

Vaikka yhteiskuntamme on kehittynyt hyvin pitkälle "suo, kuokka ja Jussi" ajasta, suuret erot etnisten ryhmien välillä työllistymisessä ovat todellisuutta, vaikka yrität olla sitä näkemättä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Fijan blogissa on monta painokasta, meillä huonosti ymmärrettyä näkökulmaa. Kiitos!

Jotkut ovat vuosia virallisen järjestelmän ja byrokratian toimenpiteiden ja tuen kohteina, millä viittaan nyt tässä tuohon vaikeimpaan ryhmään, jota Kiveläkin kuvasi.

Tässä on monta eri asiaa, joita ei samassa mitassa kohtaa esim. Yhdysvalloissa, jonne on tullut paljon sekä pakolaisia että työperäisiä muuttajia. Ihmiset toki saavat hieman ja rajoitetun ajan tukea, mutta kielen oppiminen alkaa heti ja hyvin pian alkaa ikioma elämä, vastuu itsestäään, kolmannen sektorin apu tarpeen mukaan. Ihme kyllä, oman elämän ja sopeutumisen prosessi on aika nopea, kun sitä edellytetään.

Suomessa on tämä palvottu ja huonosti toimiva vaihtoehdoton pyhä keskusjohdettu paketti:
(1) virallinen, (2) järjestelmä, (3) byrokratia, (4) toimenpiteiden, (5) tuen, (6) kohde ja (7) vuosia.

Suomessakin pitäisi toki käydä läpi viralliset prosessit ja siinä järjestelmän tulee toimia nopeasti. Toimenpide- ja tukiriippuvuus ei saa olla yksi järjestelmämme perusominaisuus, eikä ihminen saisi olla jatkuvasti byrokratian kohde, eikä näitä toimenpiteitä pitäisi ketjuttaa vuosien sotkuksi, josta ei itse pääse pois. Tuen, jonka määrä ei ole Jumalan sanaa, tehtävä on tehdä itsensä mahdollisimman pian tarpeettomaksi, ei passivoida kohdetta eli saajaa vuosikausiksi ns. halvautumaan tuohon tilaan.

Tulijoiden määrä, valikoivuus ja etupaketin runsaus on Suomen päätettävissä, samoin koko tuon koneiston toimivuus. Itsehän me ammumme typerästi sekä omaan että tulijoiden jalkaan.
Monelle mahdollisimman lähellä oleva naapurimaa ja tutumpi ympäristö/kulttuuri/ilmasto jne. saattaisi olla parempi paikka sopeutumisen kannalta.

Ukko Makkonen

Ongelma A-talkissa oli se että Immonen oli täysin kädetön ja kyvytön puolustelemaan kantojaan joita hän blogeissaan auliisti esittää. Immonen oli kuin iso vauva!

Tottakai Immosen lausumat herättävät huomiota koska tuossakin ohjelmassa hän esitti mm. nykyisen Suomen perustuslain vastaisen näkemyksen Suomen kansalaisista. Hän ehdotti Suomen kansalaisille jotka ovat maahanmuuttajataustaisia erikoisia kuritoimenpiteitä jolleivat työt maistu. Immonen siis halusi profiloida maamme kansalaisia näiden taustan mukaan ja se ei vaan passaa kun Suomen lain peruslähtökohta on että kansalaiset ovat yhdenvertaisia lain edessä.Immosen asenne on selkeän rasistinen.

En ole itsekään kovin suuri Susanna Päivärinta fani mutta on ihan turha alkaa haukkua häntä kun ainoa syy näillä arvostelijoilla on se ettei Olli "Vesivahinko" Immonen vaan pärjännyt tuossa keskustelussa. Rehellisyyden nimissä sanottakoon ettei kukaan joka lähetetään tuollaisin näkemyksin vuonna 2013 tv studioon voi odottaa muuta kuin kummastuneita kysymyksiä. Älkää syyttäkö tästä toimittajia!

Muuten, Fija taitaa olla Vihreä siinä missä minä olen Perussuomalainen;)

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Minusta on mukavaa pystyä suosittelemaan myös eri puolueiden jäsenien kirjoituksia. Hiljattain tuossa demareiden Aaltosen Kreikkavakuuskirjoitusta ja nyt Vihreiltä tätä.

Ai niin, vinkataan nyt sinnekin sitä silmää: ;)

Ukko Makkonen

Aivan, asiasisältö ratkaisee ketkä suosituksen saavat, ei puolue. Olen muistaakseni suositellut joskus Teidänkin kirjoituksianne, Henri Myllyniemi.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #16

Herttinen sentään. Jos näin on, niin sitten tuo minun virnuileva piikittely latistuikin ennemminkin kömpelöksi yritykseksi.

Mitä tästä opimme? No, jos nyt ei mitään muuta niin minun kirjoituksiani kannattaa suositella.

Vakavasti ottaen: ymmärrän kyllä, jos kirjoitukseni rassaavat. Eivät ne ole useinkaan kovin korrekteja.

Sen sijaan Saarni kirjoittaa kyllä poikkeuksetta asiallisesti, ainakin omien vähäisten havaintojeni mukaan. En toki voi väittää, että olisin ne kaikki lukenut.

Ukko Makkonen Vastaus kommenttiin #17

Ei vika ole kirjoitustenne "korrektiudessa", itseasiassa siinä suhteessa ne ovat nykyisen "magneettimedia" asenneilmapiirin vallitessa ihan peruspöröä vaan se äärimmäinen nihilismi mikä niistä välittyy. Pessimismi ja arvostelu kun on helppoa mutta harvemmin johtaa mihinkään.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #20

Miksi pessimistinä investoisin suomalaisiin firmoihin? Minä olen varsin täynnä toivoa ja uskoa, positiivisuuden ruumiillistuma.

Käyttäjän FijaSaarni kuva
Fija Immonen Vastaus kommenttiin #17

"Sen sijaan Saarni kirjoittaa kyllä poikkeuksetta asiallisesti, ainakin omien vähäisten havaintojeni mukaan. En toki voi väittää, että olisin ne kaikki lukenut."

-Saarnikin ymmärtää hyvän läpän päälle ;) Heh heh. Kiitti Henkka, tämä kostetaan ;)

Käyttäjän FijaSaarni kuva
Fija Immonen

Tämä minun vihreyteni näkyy olevan varsinainen suukapula aika monelle. ;) Mutta hei, eikös olekin hienoa, että voi olla juuri sitä mitä haluaakin?
Äläs nyt Ukkoseni turhia hiilly. ;)

Esa-Petri Tuomola

Samaa mieltä. Kyllä se on toimittaja joka tekee kysymykset ja haastateltavat on ne jotka vastaa, jos se ei Immosille käy niin pysyköön pois paikoista joissa joutuu olemaan vastaajana. Tuosta yhdenvertaisuudesta, Immosen lausumat eivät ole linjassa oman puolueensa arvojen kanssa, jos on uskominen siihen mitä Soini on peräänkuuluttanut ja mikä lukee PS:n omilla sivuilla, onko Soini jo ottanut kantaa Immosen puheisiin?

Käyttäjän cessu kuva
Kenneth Oksanen

Uskon jakavani useimpien suomalaisten näkemyksen maahanmuutosta: jos maahanmuuttaja ja tämän jälkeläiset eivät rasita taloutta tai yleistä turvallisuutta, siitä vaan, tervetuloa peremmälle. Mutta hakaristi leimataan otsaan hyvin hanakasti jos yhtään uskaltaa epäillä, etteivät ylläolevat ehdot täyty kaikkien maahanmuuttajaryhmien osalta, perustuipa epäily sitten kokemuksiin muista maista, rikos- ja työllisyystilastoihin, maahanmuuttajaryhmän pyhinä pitämien opinkappaleiden tutkimiseen, tai yleiseen kaupunkikuvaan. Molempien ääripäiden fanaattisimmat näkemykset - olipa kyse sitten xenofobisista uusnatseista tai maailmaasyleilevistä kulttuurirelativisteista - ovat tässä keskustelussa vain haitaksi, siksi Fijan kirjoitus on ansiokas askel kultaisella keskitiellä.

Ukko Makkonen

Taitaa nuo "maailmaasyleilevät kulttuurirelativistit" olla aika vähissä maailmassa. Heitä voisi kuitenkin olla enemmänkin, koska se että maapallolla selvitään edellyttää sitä että pitää ajatella asioista todella luovasti ja ennakkoluulottomasti. Esimerkiksi entisessä maineikkaassa autokaupunki Detroitissa arabitaustaiset vastaavat nykyisin pitkälti alueen yritteliäisyydestä.

Itse asun etelä-Suomessa maaseudulla ja välillä käy mielessä kun täälläkin näitä tyhjiä kunnanasumuksia on että miksei paikkakunta ota vastaan pakolaisia? Kukoistava varakkaiden seksuaaliähemmistöjen keskittymä täältä jo löytyy, mikä tuntuu hienolta kun pitää mielessä Richard Floridan teesit:D

Käyttäjän cessu kuva
Kenneth Oksanen

Ukko: "että maapallolla selvitään edellyttää sitä että pitää ajatella asioista todella luovasti ja ennakkoluulottomasti"

Olen samaa mieltä, että ihmiskunnan ongelmien ratkaisemiseksi täytyy ajatella luovasti, mutta en mitenkään näe, että se olisi kulttuurirelativistien yksinoikeus. Kulttuurirelativismihan on ajatus, että kaikkien kulttuurien ratkaisut kaikkiin kysymyksiin ovat yhtä oikeita eikä minkään kulttuurin tarvitsisi mukautua tilanteen ja tarpeiden mukaiseksi. Mielestäni tarvitsemme tässä ihmiskunnan tilanteessa kaikkea muuta kuin kulttuurirelativismia: kustakin kultturista pitää ottaa parhaimmat puolet ja karsia huonot - länsimaalaisten pitäisi oppia olemaan haaskaamatta luonnonvaroja, patriarkaalisten kulttuurien pitäisi oppia kunnioittamaan naisten oikeuksia, jne.

Pentti Järvi

"Taitaa nuo "maailmaasyleilevät kulttuurirelativistit" olla aika vähissä maailmassa."

Ei niitä riittänyt ainakaan Fijan blogia suosittelemaan. :) Yksi tai kaksi kpl riitti Makkosen kommentteja peukuttamaan.

Käyttäjän FijaSaarni kuva
Fija Immonen

Kiitos, Kenneth kommentistasi.
Aina pitää pyrkiä ilmaisemaan oman mielipiteensä, jos vain vähänkään näkee sen olevan tarpeellista. Ehkei tämä avaukseni nyt ollut maailman tärkeimpien listalla, mutta oli liikaa sitä luppoaikaa. :)

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Olin pettynyt samaiseen, hampaattomaan A-talk ohjelmaan. Varsinaisia ongelmia ei uskallettu, tai ei osattu nostaa esille lainkaan toimittajan aloitteesta.

Fija Saarni: "Suomessa ei ymmärretä uskontosidonnaisia kieltoja työnteosta. Suomessa on kuitenkin paljon uskontokuntia, joiden keskuudessa ei suvaita esim. naisten työntekoa. Kysymys kuuluu: jos kaikkien kuuluu kantaa kortensa kekoon, mitä tunnemme niitä kohtaan, jotka eivät uskomustensa vuoksi halua kantaa kortensa kekoon? Vihaa ja katkeruutta?"

Olen täysin samoilla linjoilla. Tästä suuresta ongelmasta tulisi uskaltaa myös keskustella.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Aikamoinen dilemma kun maahanmuuttokriittisyyden kanavoinut puolue on samalla esim suomalaisten naisvastaisten lahkojen kotipesä ja antifeministien ja kuten itse ilmaisevat "äijien".
Ns maahanmuuttokriittiset rodullistavat islamin joten he pikemminkin nauttivat takaperoisista ilmiöistä maahanmuuttajien keskuudessa koska ne ilmiöt saavat koko islaminuskoisten "joukon" näyttämään alempiarvoisilta.
Tässä linkissä on aika hyvin purettu koko asetelma. http://www.tiede.fi/blog/2013/05/30/lopun-sanoja/

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Erinomainen kolumni Räsäseltä.

Susanna Kinnunen Vastaus kommenttiin #36

Off-topic, mutta menköön.

Minusta kokonaisuudessaan erinomainen blogi Hamilolta ja sääli, ettei Räsänen pysty parempaan.

Räsänen osoittaa mielestäni näppärästi miten suvaitsevaistoa hallitsee heikosti perusteltu optimismi vakavien asioiden äärellä - joita ei saa sanoa vakaviksi, koska se leimaa ihmisiä.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Sini

Mielenkiintoinen linkki blogiin ja sen omat linkit:

"Tutkijat tekivät kokeen, jossa 127:lle luonnontieteen alan tutkijalle lähetettiin hakemus, joka oli kaikille muuten sama, paitsi että osassa tapauksista siinä oli naisen ja osassa miehen nimi. Tulos oli se, että hakija arvioitiin vähemmän päteväksi kun papereissa oli naisen nimi, ja arvioijat myös pitivät häntä huonompana työhön ottamisen tai opinto-ohjauksen kannalta. Naispuoliselle hakijalle tarjottiin myös alhaisempaa palkkaa. Tutkimuksen löydöistä ja merkityksestä voi lukea lisää Scientific Americanin blogissa ja chatissa, jonka Science järjesti tutkimuksen tekijöiden kanssa."

Tässä on jotakin hyvin tuttua, sellaista, josta nyt tuossa työllistymisasiassa saattaa pohjimmiltaan olla kyse. Ja sen suuntaviivojen osoittamistakin, voidaan viimekädessä pitää poliittisina.

Mielestäni tuota islamin rodullistamista tapahtuu yleisesti myös mediassa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #38

Kiva kun kelpasi. Yleensä en oikein tykkää linkeillä kommunikoinnista. Tässäkin tapauksessa se johtui siitä että itse olen vähän hatarasti jäsentänyt kysymyksiä joista kuitenkin ikäänkuin etuaikaan haluan puhua.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri Vastaus kommenttiin #41

"Aikamoinen dilemma kun maahanmuuttokriittisyyden kanavoinut puolue on samalla esim suomalaisten naisvastaisten lahkojen kotipesä ja antifeministien..."

Näinhän se menee. Tähän liittyvään varsinaiseen ongelmaan, eli naisen asemaan yhteisöissään ja globalisoidussa maailmassa, ei uskalleta tai haluta puuttua lujin käsin. Kysymys on poliittisista päämääristä, jotka oikeutetaan milloin minkäkin laisilla, tyhjillä argumenteilla.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #43

Joo kurjaa. Nyt muuten Turkissa kahinoidaan. Liikkeelä ovat ymmärtääkseni libelaarit ja sekulaarit hallitusta vastaan. Jonkinlainen melkein eurooppalainen arabikevät. Toivottavasti ei ryöstäydy mihinkään kamalaan suuntaan.

Pentti Järvi Vastaus kommenttiin #61

Ota nyt hyvä ihminen selvää asioista ennenkuin alat kommentoida Turkin asioita.

Ukko Makkonen Vastaus kommenttiin #41

Syksy Räsänen kirjoitti todella terävän ja perustellun mielipiteen tästä Tiede lehden Hamilosta tuossa.

Susanna Kinnunen Vastaus kommenttiin #83

Ihan henkilöiden profiilin perusteella pistäisin tämän Räsäsen tappioksi, vaikka onkin niin metroseksikäs.

Pentti Järvi

Eniten siinä ohjelmassa hämmästytti se Kreikan osuus. Miksi siellä otettiin esiin se "fasisti"-juttu? Kreikassa on 60%:n nuorisotyöttömyys...

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

"17 vuotta olen ollut Suomessa, ikinä en ole törmännyt maahanmuuttajaan, joilla on Suomen kansalaisuus ja joka väittää olevansa suomalainen."

Fija Saarni, tunnen henkilökohtaisesti aika monta lapsena Suomeen tullutta maahanmuuttajaa joilla on enemmänkin suomalainen identiteetti.

Käyttäjän FijaSaarni kuva
Fija Immonen

Taru, kyllä minäkin koen olevani varsin "suomalaistunut". Mutta en voi perhosena väittää olevani hevonen. Ei kävisi yksi yhteen.
Mainitsemasi maahanmuuttajat ovat varmasti hyvin integroituneet suomalaiseen yhteiskuntaan, ja se on hieno asia se.
.

Kimmo Leinonen

Todella asiallinen mielipidekirjoitus!

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Immonen oli todella surkea. Ei varsinaista tolkkua ollut missään hänen jutuissaan. Toimittajan kysymykset olivat ihan paikallaan ja Immosen vastauksille joutui kyllä päätä pyörittelemään.

Gelle tuli siinä kategoriassa sitten toiseksi. Kotouttaminen vaatii resursseja. Niitä resursseja on rajallinen määrä. Tällä hetkellä puhutaan tuhansista ihmisistä. Kymmenet tuhannet vaativat aivan erilaisia resursseja. Sadat tuhannet ja miljoonat? Resursseja tuskin löytyy Suomen kokoisesta maasta.

Kolmas sija meni toimittajalle. Zyskowicz väänsi asiaa rautalangasta, eikä hän onnistunut ymmärtämään.

Zyskowicz ja Sumuvuori välttyivät höpöttämästä, Sumuvuori puhui vähemmän.

Käyttäjän SimoSuominen kuva
Simo Suominen

Rasismi nyt ei ole mielestäni sellainen asia, jossa puolueettomuus olisi jotenkin hyvä juttu. Jos joku menee julkiseen keskusteluun nimenomaan kansanryhmien ja uskontojen itseoikeutettuna profiloijana, niin kyllä silloin saa luvan kestää pientä hiillostustakin. Vaikka ei saisikaan, niin marttyyriksi tekeytyminen nyt vain on lapsellista.

Käyttäjän VesaVkev kuva
Vesa Väkevä

Väestöryhmien tilastollinen profilointiko on rasismia?

Käyttäjän FijaSaarni kuva
Fija Immonen

Reilua peliä saa ja sopii toivoa. Mitään reilua peliä toimittajan taholta ei tippunut. Hän selvästi pyrki ärsyttämään ja jokseenkin epäonnistui siinä.
Rasismista pitäisi saada käydä asiallista keskustelua. Immosen ajatukset ovat kaikille tuttuja, mitäs sitä peittelemään, mutta sekös oikeuttaa panetteluun? Toimittajan pitäisi olla puolueeton. Piste. Ei pyöveli, ei lynkkaaja, ei tuomari vaan puolueeton toimittaja!

Ukko Makkonen

"Rasismi nyt ei ole mielestäni sellainen asia, jossa puolueettomuus olisi jotenkin hyvä juttu".

Simo, niin totta ja tuonhan pitäisi olla jokaiselle päivänselvä asia. Kaikki kokevat periaatteessa rasismin inhottavana, silloin ei auta kuin alkaa masteroimaan "rasismin" ksitettä. Esim. Jussi Halla-ahon mielestä "rasismia" kohdistuu kai eniten valkoisiin, perussuomalaista puoluetta kannattaviin heteromiehiin. Aivan varmaan juu.

Tälläisillä Fijan ja vastaavien kirjoituksilla pyritään juurikin siihen että rasistiset mielipiteet olisivat vain mielipiteitä muiden joukossa ja se on karmea tulevaisuuskuva maanosassa jossa väkeä on kuljetettu uuneihin näinkin äskettäin.Ei ole kauaa siitä kun selvisi että pari rasismia kannattavaa nuorta miestä pyysivät Lyhytkasvuiset ry:n kautta yhdistyksen jäsenten yhteystietoja, tarkoitus kun oli tehdä pornofilmi jossa esiintyy lyhytkasvuisia:( Erilaisuus ja kaikki vähemmistöt suomalaisia miljonäärejä lukuunottamatta ovat tämän porukan hampaissa:(

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Tietenkin rasistiset mielipiteet ovat mielipiteitä muiden joukossa. Eikö tämä nyt ole ihan selvää lauselogiikkaa?

Kokonaan eri kysymys on, millä perusteella Immonen olisi rasisti. Minulle on jäänyt lähinnä se kuva, että hän on rasisminvastustaja, toisin kuin valtaosa Oulun kaupunginvaltuustosta.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen Vastaus kommenttiin #95

Ei kannata mennä siihen retkuun, että olettaa kaikkien mielipiteiden olevan samanarvoisia. Typerät mielipiteet ovat typeriä, ja niitä pitää voida sanoa typeriksi.

Lainaus Olli Immosen blogikirjoituksesta reilun viikon takaa: "Suomen kansalaisuuden omaavien maahanmuuttajien suhteen olisi syytä harkita sosiaalitukien ankaraa leikkausta tahallisen työhaluttomuuden tapauksissa sekä pakollista koulutus- tai työharjoitteluvelvollisuutta." Tämä on minun mielestäni ilmiselvästi rasistinen lausunto: ihmisiä pitäisi asettaa eriarvoiseen asemaan syntyperän vuoksi. Mitä nimitystä Lintula käyttäisi tällaisista ehdotuksista?

Käyttäjän FijaSaarni kuva
Fija Immonen

Ukko, siis hiukan selvemmin kirjoitettuna, pyydät minua pitämään mielipiteeni ominani? Sivustolla, jonka ainoa tarkoitus on toimia koko kansan mielipideväylänä? No, johan on markkinat!

Sananvapaus koskee kaikkia. Tarkoittanee, että myös minua.

Käyttäjän valtaajaloistoa kuva
Timo Peltonen

Pitääkö Olli Immosen sopeutua noudattamaan Suomen lainsäädäntöä? Olettaisin, että pitää. Yleensä ne tahot, jotka eivät lakeja noudata, ovat niitä terroristeja.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Minulla pääsi naurunpyrähdyksiä siinä vaiheessa, kun kovasti arvostamasi toimittaja alkoi jankkaamaan Zyskowiczille ja samaan aikaan totesi kerta toisensa jälkeen, että älä jankkaa?

Oli kyllä ala-arvoinen ohjelma, mutta olen käsittänyt, että noissa Ylen keskusteluohjelmissa on likimain aina sama asetelma. Otetaan yksi, jota sitten "kiusataan" porukalla, että saataisiin tämä näyttämään idiootilta, kun kysymyksiä lentelee kuin luoteja juoksuhaudoissa.

Immonenkin varmasti oli tietoinen tästä Ylen linjauksesta ja se, että tämä a.) hyväksyi kutsun ja b.) meni tilaisuuteen valmistautumatta, olivat molemmat tietoisia valintoja.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

"Immonenkin varmasti oli tietoinen tästä Ylen linjauksesta ja se, että tämä a.) hyväksyi kutsun ja b.) meni tilaisuuteen valmistautumatta, olivat molemmat tietoisia valintoja".
Vihjaatko kenties että ns maahanmuuttokriitiset tietoisesti menevät telkkariin uhriutumaan.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Enpä nyt oikeastaan sitä vihjaa, vaan se mitä pyrin sanomaan on, että Immonenkin varmasti on sen verran valveutunut, että tietää millainen tuuttaus siellä A-Talkissa tulee vastaan ja mihin joutuu varautumaan. Uhriutuminen (kuten olkiukotkin) on jälleen yksi niistä käsitteistä, joista en pidä niin tippaakaan. Tämän vuoksi jätänkin sen käyttämisen trenditermien viljelijöille.

Omasta mielestä ohjelma oli kokonaisuudessaan varsin viihteellistä huumoria, mutta ajankohtaisohjelmasta se ei mene. Kokoomuslainen pyrkii alussa olemaan niin neutraalisti, kuin mahdollista, jonka jälkeen tämä lähtee kalastamaan perussuomalaisten äänestäjiä. Jostain syystä puoluetta edustaa vastaavissa keskusteluissa aina Ben. Sosiaalinen media täyttyy kommenteista: "Ben on hyvä jätkä!" Ei, Ben ei ole hyvä jätkä. Uskokaa nyt, ei hän ole.

Sitten paikalle on raahattu yksi pettynyt, syntyperäinen somali ja nykyinen suomalainen, jonka käsitykset ovat aivan täyttä utopiaa (resursseja tulee olla niin paljon, kuin pakolaisia tulee - aivan sama kuinka paljon tulee. Hetkinen, otetaanko 8 miljoonaa syyrialaista tänne. Entä ne 12 miljoonaa syyrialaista, jotka jäävät vielä maahan?). Kaiken lisäksi tilannetta 90-luvun alussa verrataan tilanteeseen tänä päivänä?

Sitten Immonen, joka ei todellakaan ollut edukseen. Toimittaja pesi hänet ihan kympillä. Sanat takertuivat suuhun, kun kysymykset menivät tiettyyn pisteeseen. Toimittajan toteamus, "mistä tiedät, että Ruotsin mellakoiden takana olivat maahanmuuttajataustaiset nuoret? Mukana on kerrottu olleen mm. yksi suomalainen". Todella ala-arvoinen kysymys, kun koko Euroopan mediat ovat tätä toitottaneet aivan Saksaa myöten. Immosen olisi pitänyt kysyä, että mistä tiedät että ei ole tms.

Entäpä sitten journalismin etiikka, onko kukaan koskaan perehtynyt siihen enempää? Kovasti arvostamanne toimittaja ilmeisesti ei. Puuh, usein olen todennut, että nykypäivän politiikka on kuin lasten kinastelua. Ketä kiusataan enemmän ja kuka kerää eniiten myötätuntoa. Kuka on pahis ja kuka hyvis? Tällaiset asetelmat kulminoituvat hyvin näissä keskusteluohjelmissa, jotka eivät koskaan johda mihinkään.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #35

No itse en jaksanut katsoa loppuun. Alussa oli kai tämä nainen paras oliko vihreistä, ja Kellekin puhui asiaa. Koska Immosella ei ollut mitään sanottavaa koko ohjelma lätistyi.
Persuihin kohdistuu sekä paineita että odotuksia. Omat heikot kohtansa joutuvat itse korjaamaan niinkuin kaikki joutuvat. Lähinnä heillä on kai ideologinen sekamelska keskenään selvitettävänä ja sisäinen valtahierarkia asettamatta. Joko tekevät sen tai eivät.
Heidän kannattaisi jättää nämä palstat ja muu nettiaktiivisuus ja kääntyä vähän sisäänpäin.

Käyttäjän FijaSaarni kuva
Fija Immonen

Kiitos kommentista,
samaa mieltä. Mutta Immosen kuuluukin olla mahdollisimman paljon esillä ja Suomessahan näitä ohjelmia ei nyt ole kovin paljon. Valinnanvaraa saisi olla enemmänkin.

Kovasti arvostamani toimittaja oli nyt hetken varsin ärsyttävä toimittaja. Mutta menköön. Ei elämä tähän kaadu. :)

Ukko Makkonen

Minkä ihmeen takia Vihreitä kannattavan mielestä "Immosen kuuluukin olla mahdollisimman paljon esillä"..en nyt vaan oikein tajua.Oletko ihastunut jotenkin Immoseen?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #87

Immonen on kansanedustaja. Mihinkä bunkkereihin kansanedustuslaitos pitäisi piilottaa, eikö se ole enemmänkin näitä fasistihallinnon ilmentymiä?

Käyttäjän FijaSaarni kuva
Fija Immonen Vastaus kommenttiin #87

Ukko, tarkoitin lähinnä sitä, että työnsä puolesta hänen kuuluu olla esillä. Kansan edessä. On hyvää tietää, mitä kansanedustajamme puuhastelevat ja mitä mieltä he ovat asioista. Mitä enemmän edustajamme ovat arvioitavissamme, sitä paremmin osaamme tulevaisuudessa valita ne parhaimmat päältä.
Jos tyyppi ei näy eikä kuulu, mistä ihmeestä voisimme tietää, mitä hän tekee ja miten hän asioita hoitaa? Siksi on hyvä asia, että hän on mahdollisimman paljon esillä. Niin kuin kaikki muutkin.

Ihastunut? Just. Koko maailma pyörii vain seksin ja rahan ympärillä! (hhhoohhoijaa)!

Käyttäjän JanneMkel kuva
Janne Mäkelä

Suuret propsit sinulle siitä, että uskallat ajatella omilla aivoillasi ja mikä tärkeämpää, uskallat tuoda mielipiteesi julki.

Surullinen tosiasia kun on, että varsinkin nuoriin naisiin (kuulemma) kohdistuu tätä nykyä valtava sosiaalinen paine äänekkäästi kannattaa kaikkia virallisesti Hyviä Asioita™ ja yhtä näyttävästi vastustaa kaikkea pahaksi ja ikäväksi julistettua.

Kun ottaa huomioon profiilisi mukaan kannattamasi puolueen, voidaan kohdallasi puhua jo singulariteetista. Toivottavasti olet valmistautunut henkilöön käyvään loanheittoon ja muuhun selkäänpuukottamiseen, jonka kohteeksi todennäköisesti joudut.

Käyttäjän FijaSaarni kuva
Fija Immonen

Kiitos Janne kommentista,
en minä niin pienistä hätkähdä. On minua ennenkin ristiinnaulittu mielipiteideni johdosta, ei ole ennenkään vaikuttanut haluuni ilmaista itseäni, kun koen siihen tarvetta. Sananvapaus koskee kaikkia, ei ole mitään tarkoin valittuja.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Jos ei kelpaa Suomessa olla Suomen kansalainen, niin pois voi muuttaa. Jotenkin nyt potuttaa tuokin, että kun kotimaasi nyt on Suomi samoin kun kansalaisuutesi suomalainen, kotimaasi on tosiaan Suomi ja olet suomalainen. Ei siinä mitään sen kummempaa pohdittavaa ole. Jos suomalaisuus ei kelpaa täällä ollessa, niin poiskin saa mennä.

Sari Masku

Tämä on niin totta. Kyllä ainakin minun maahanmuuttajaystäväni kokevat ensisijaisesti olevansa suomalaisia ja vasta sitten esim. Islaminuskoisia.

Pois voi muuttaa jos ei suomalaisuus kelpaa, ei täällä ole pakko asua.

Käyttäjän FijaSaarni kuva
Fija Immonen

Hei Saara, kiitos kommentista.
Kansalaisuuden ei pitäisi automaattisesti mitätöidä ja peittää alleen kansallisuuden. Muutoin olemme kyllä samaa mieltä. Paitsi, etten minä ole suomalainen. Kotipaikkani on kylläkin Suomi.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Kansalaisuuden ei tarvitse peittää kansallisuutta ja juuria. Siksi on hyvä, että meillä on tämä monikulttuurisuus. Voi olla sekä suomalainen, että muslimi vaikkapa samaan aikaan. Ja suomalainen ja serbialaiset sukujuuret omaava esimerkiksi.

Jos saan kysyä, niin miksi asut Suomessa jos et halua olla suomalainen?

Käyttäjän FijaSaarni kuva
Fija Immonen Vastaus kommenttiin #66

Siksi, koska rakastan tätä maata ja haluan asua täällä. Koska kukaan ei ole vielä koputtanut kotiovelleni ja pyytänyt minua poistumaan tästä maasta. Siksi.

Koska kasvoin aikuiseksi Suomessa. Koska minulla on täällä perhe, ystävät, koko elämä.

Miksen ole suomalainen? Koska en löydä mitään vikaa omassakaan kansalaisuudessani.En häpeä kulttuuriani, en juuriani, en kotimaatani. En häpeä sitä mitä olen. Mutta ilmeisesti sinun mielestäsi pitäisi, koska en ole suomalainen vaikka asun Suomessa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #72

Fija kuvaa tuossa (72.) aivan samanlaisen ilmiön, jollaisen muualle muuttaneet suomalaisetkin kokevat. Eihän se suomalaisuus mihinkään katoa, vaikka saisi esim. Kanadan kansalaisuuden.
Toisaalta esim. Kanadan suomalaiset ovat yleensä hyvin sopeutuneet maahan ja sen elämään hyvin juuristaan huolimatta - eli rakastavat Kanadaa uutena kotinaan, mutta pitävät FinnFestinsä silti vuosittain jossain päin ja rakentavat kotiinsa vaikkapa saunan ja lähelle Suomi-Talon, jossa toisiaan joskus tapaavat.

Käyttäjän RiittaKlemettiLilja kuva
Riitta Klemetti Lilja Vastaus kommenttiin #72

Kyllä, noin se menee käytännössä. Minä en voi edes käsittää että miten voisi ainakaan aikuisena maahan muuttanut vaihtua identiteetiltään vaikkapa suomalaiseksi. Vain siinä tapauksessa että suorastaan inhoaa juuriaan ja omaa kansaansa, voisi olla että haluaa ja siksi onnistuu vaihtamaan identiteettinsä. Se kansalaisuuden vaihto sen sijaan on vain yksi käytännön juttu, helpottaa byrokratiaa ja tuo monille sen varmuuden että saa jäädä maahan. Sitä on sitten sellainen lisenssisuomalainen mutta se miksi itse itsensä kokee on se identiteetti.

Älyttömän tyhmä kysymys on maahanmuuttajalle sellainen "koetko itsesi suomalaiseksi" kysymys. Aika usea maassa syntynyt ja kasvanut varmaan kokeekin niin, ja silloin vastaaminen on helppoa. Muille se on itseriittoisen nationalistin paljastus tyhmyydestään. Sellainen mikä kertoo että kysyjä katsoo kuuluvansa johonkin ylenpalttisen fiksuun ja tavoiteltavaan kansaan, ja on oikeastaan utelemassa että JOKO tunnet itsesi suomalaiseksi, koska sillä tunneälynsä tasolla
ei millään pysty ymmärtämään että vaikka kuinka ulkomaalainen arvostaisi maan tapoja, sen kansaa, haluaa maan parasta, kantaa solidaarisesti oman kortensa kekoon sen maan hyväksi ja olisi integroitunut kaikin tavoin, niin se identiteetti ei ole muutettavissa minkäänlaisesta sympatiasta.

43 ruotsinvuoden jälkeen olen identiteetiltäni suomalainen, mutta sen totesin tässä 15-20 vuotta että jos on olemassa sellainen pohjoismaalaisidentiteetti, niin oikeastaan minulla on hyvin vahva kansallisuuksista riippumaton sellainenkin.

Elävän elämän tuoksinoissa ei sitä edes juuri koskaan ajattele sitä identiteettiään ja sen huomaa etteivät muutkaan ympärillä sitä toisen kohdalla ajattele. Voi mennä ihan kokonainen vuosikin ilman että kertaakaan ajattelee "keneksi minä itseni tunnen" kysymystä.

Käyttäjän FijaSaarni kuva
Fija Immonen Vastaus kommenttiin #104

Hei, Riitta, kiitos kommentistasi.
Murrosiässä minulla oli sellaisia häpeätunteita entistä kotimaatani kohtaan. Maa oli revitty jokaiseen suuntaan, henkisesti ja fyysisesti. Se ei ollut koskaan mikään mallivaltio, käsittämättmän kirjavine kansoineen ja historiakin on yhtä siansaksaa. Ylpeydenaihetta ei ollut nimeksikään. Häpesin.
Sittemmin kasvoin aikuiseksi ja aloin tuntea kaipuuta lapsuudenkotiani kohtaan. Kaipasin suunnattomasti entistä kouluani, koulukavereita, kotini ympäristöä, niittyjä, metsiä, liiduilla pilattuja asfalttikatuja. Tunne oli musertava, eikä ole vieläkään laantunut.

Kulttuurini on minulle hyvin tärkeä, muttei mene suomalaisessa yhteiskunnassa vallitsevien sääntöjen edelle. Kun suljen kotini oven, voin olla ihan mitä ikinä haluan. KUn menen sen ulkopuolelle, olen yksi muiden joukossa. Ja mitä paremmin integroidun, sitä onnellisempi koen olevani. Aina se ei tietenkään ole ollut helppoa, mutta kenen elämä sitten on ainaista ruusuilla tanssimista?

Käyttäjän TiuskeaRakki kuva
Eero Nevalainen

Oho... yllättävän "kansallismielinen" kommentti sinulta. Loppupeleissä tuollaiset asiat kai väkisinkin pohjautuvat itseidentifikaatioon ja siihen on hirveän vaikea mennä väliin; en minä ainakaan voi mennä kertomaan Fijalle mikä hänen pitää kokea olevansa. "Suomalaisuus" syntyy ajan ja jopa useamman sukupolven myötä niistä yhteisistä kokemuksista joita samojen rajojen sisällä eläminen synnyttää.

Toki tämänhetkisten kantasuomalaisten kokema suomalaisuus on heidän itseidentifikaationsa ilmentymänä ihan oikeutettua, ei siinä mitään.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Minun mielestäni on suomalainen jos on kansalainen valtiossa nimeltä Suomi, ja sitä ei estä se, että olisi esim. sukujuuret muualle ja ei vaikka tykkäisi jääkiekosta ja saunomisesta. Tietenkin jos blogisti itse määrittelee suomalaisuudeksi jonkun ihan muun kuin Suomen kansalaisuuden...

Käyttäjän FijaSaarni kuva
Fija Immonen Vastaus kommenttiin #68

Minulle suomalaisuus on paljon muuta kuin pelkkä musteläiskä passissa. Käsite on hyvinkin suppea.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #75

Nykyään on hyvin tyypillistä ajatella, että on yksilö on jotenkin irrallaan ajassa ja paikassa. Se ei toki kestä lähempää tarkastelua, mutta on hyvin tyypillistä yhteiskunnissa, jotka ovat vaihtaneet arvonsa ja perinteensä länsimaiseen kuluttajaidentiteettiin, jossa kaikki on jonkinlaista shoppailua. Myös identiteetti.

Pentti Järvi

Käsittämätöntä! Asuin pitkään Espanjassa ja sain sen maan kansalaisuuden, mutta ei minusta spanjuuria tullut.

Käyttäjän MikaOinonen kuva
Mika Oinonen

Erittäin hyvin kirjoitettu. Ja rohkeasti puoluetausta huomioiden. Mutta no brave, no glory :) Virran mukana ajelehtivia on jo ihan tarpeeksi muutenkin, joten on virkistävää nähdä kun tuodaan fiksuja ajatuksia esiin, riippumatta siitä millaisia jälkijupinoita saattaa siitä seurata. Tsemiä ja jatka samaa linjaa! :)

Käyttäjän FijaSaarni kuva
Fija Immonen
Käyttäjän NicholasViikari kuva
Nicholas Viikari

Hieno keskustelunavaus vihreältä naiselta.

Käyttäjän EsaPaloniemi kuva
Esa Paloniemi

Toivottavasti kerrot minkälaisia reaktioita kirjoituksesi herättää vihreissä. Mikäli seisot sanojesi takana, perussuomalaiset kaiketi toivottavaisivat sinut tervetulleeksi riveihinsä. Pidin tekstistäsi, tuollaista ei muilta vihreiltä kuule.

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi

Vaikka olenkin aika lailla sitä mieltä, että useimmilla vihreillä on paha ylemmyyskompleksi, alentuneen ymmärryksen ohaella, olen kyllä ilokseni lukenut aika monien muidenkin Vihreiden erittäin järkeviä ja loppuun asti mietittyjä kirjoituksia täällä blogistaniassa. Fija Saarni ei siis sentään ole aivan yksittäinen ilmiö. Älkäämme siis heittäkö toivoamme Vihreiden suhteen. Ja te fiksut ja ajattelukykyiset vihreät: kaapatkaa Vihreät ja palauttakaa järki ja rehellisyys puolueeseenne.

Fija Saarni: jos ollaan rehellisiä, kuulostat melkein liian hyvältä ollaksesi totta. Uskallanko uskoa, ettet ole ovela juoni Vihreiden profiilin nostamiseksi (tämä nyt oli melkein kokonaan huumoria). Rehellisesti: hieno ja rohkean rehellinen blogikirjoitus ja nostan hattua tavallesi vastailla kommentteihin. Arvosana 10+ (Sorry, takautuma entiseen ammattiini.)

Käyttäjän FijaSaarni kuva
Fija Immonen

Hei, Kristiina.
Itse asiassa, olen kohtuuttoman köyhästi mukana tässä politiikkajutussa. Jossain vaiheessa olin mukana Satakunnan paikallisessa aktiiviryhmässä, mutten sielläkään mitenkään erikoistärkeässä roolissa.
Vihreys on minulle intohimo suomalaista luontoa kohtaan. Mahdollisimman vähän kun rakennetaan mitä tahansa, kyetään säilyttämään paremmin suomalainen luonto. Minulle se on erittäin tärkeä asia, sillä tällaista paikkaa kuin Suomi on, ei ole tuplana olemassa. Suomalainen luonto on ns. yksipuolinen, mutta kaikessa komeudessaan häikäisevän kaunis. Minun vihreyteni näkyy kaikesta eniten tässä asiassa.

Tietysti sekin on auttanut olemaan "vihreä", että olen tavannut järkeviä vihreitä, sellaisia jotka suhtautuvat maailmanmenoon vähemmän aggressiivisesti. Jotka ovat todellakin jalat maassa-tyyppejä. Käsi sydämellä voin todeta, että aika monet ovat kanssani samaa mieltä, mutta toki senkin ymmärrän, etteivät kaikki ole, ja valitettavasti ne jotka eivät ole, osaavat olla kaikista eniten äänessä. Jos minä saisin vaikuttaa maahanmuuttoasioihin, Vihreät puolueena näyttäisi varsin erilaiselta puolueelta. Mutta minua ei tämä politiikka kauheasti kiinnosta. En tiedä, olisiko nyt se sopiva aika kiinnostua siitä. Aika helposti ihminen menettää yksityisyytensä, minua se ei kyllä kiinnosta tippaakaan. Politiikka on kyllä kiduttavan sokkeloinen pelikenttä.

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi Vastaus kommenttiin #140

Hei Fija, jos nyt kuitenkin mietityttää, pitäisikö lähteä yrittämään asioihin vaikuttamista, mutta puolupolitiikan kiemurat epäilyttävät, miltä kuulostaisi kansanliike. Täällä sellainen olisi tarjolla ja sopisit porukkaan hyvin. Riveissä on jo jokunen laillasi vihreä, enkä usko, että joukostamme ainoakaan suhtautuu luonnonsuojeluun välinpitämättömästi. Me näemme, että EU on tällä hetkeellä suuri uhka sekä suomalaisille , että Suomen luonnolle. Isojen korporaatioiden johtamalta Unionilta tuskin on jatkossakaan odotettavissa kummallekaan mitään hyvää.

Mieti asiaa ja jos sinua kiinnostaa tietää lisää, löydät sähköpostiosoitteeni tuolta blogini yhteydestä. Hyvää kesää sinulle ja hyviä bloginkirjoitusilmoja (puutarhurina minä tietenkin toivon välillä myös sadepäiviä).

Käyttäjän FijaSaarni kuva
Fija Immonen Vastaus kommenttiin #154

Kiitos Kristiina, pohdin asiaa! ;)
Hienoa kesää sinullekin.

Varjo Vain

Erinomainen kirjoitus kerta kaikkiaan.Mukava lukea realistisia huomioita tilanteesta henkilöltä jota välttämättä ei heti huudeta verkossa rasistiksi taikka sovinistiksi.

Ragnar Okulinen

Terve.

Asiaan: Joo.

----

OT alkaa tästä.

Sanoitin suvivirren pikaisesti uusiksi - zast fo juu. Nyt se on Bumivirsi.

Do re mi fa so la - lasol....

1. Jo joutui harmaa aika
ja haima sininen.
Kauniisti joka paikkaa
koristaa kannabiskukkanen.
Nyt siunaustaan suopi
taas lämpö lasolin,
se mahan uudeks' luopi,
sen kutsuu ylen antohon.

4. Oi Jeesus Kristus hörhö
ja kirkas lesti on,
sä sydäntemme lääke,
ain asu suussamme.
Sun rakkautes sieppi,
läppää nenälle,
luo meihin uusi ryhmämieli,
pois poista aivomme.

2. Taas juntit vihannoivat
ja spurgu laaksossa,
puut metsän huminoivat
taas loispistiäisverhossa.
Se meille muistuttaapi
pahuuttas', hullu jumala,
ihmeitäs' uzilla julistaapi
se vuosi vuodelta.

5. Ei vertaistasi sulle,
sä budi skunkkisen.
Suo lobotomian lahjat mulle
ja kaste kylmänhikinen.
Kun Henkes virvoituksen
vain nielu saanut on,
keväisen kaunistuksen
se saa kuin Libanonin hassispuu.

3. Taas linnut rääkyjänsä
visertää haureesti,
myös eikö Sikaherran kansa
ruojaansa kiittäisi!
Mun nieluni, sä liitä
myös äänes' soraäänten kuorohon
ja armotonta Herraa kiitä,
kun kauhia hän on.

6. Maan, meren anna kantaa
runsaasti myrkkyjä,
tarpeemme meille antaa
sun laksatiivistas.
Suo suloisuutta haistaa
myös sielun vessassa,
ain kaljus sille paistaa,
niin on se rupuinen.

Käyttäjän FijaSaarni kuva
Fija Immonen

Vaude, on kyllä kynä lähtenyt lapasesta. Hah!
Suvivirsi on kaunis virsi. Ei nyt näin jyrkästi menisi vitsailemaan, toisaalta sana on kyllä vapaa.

Ragnar Okulinen

Eikö se ole aina lähtenyt minulta "lapasesta" - ainakin palstan kestoitkijöiden ja ylläpidon mielestä? On jo ties kuinka monetta vuotta, mikä taas johtuu assburgeriudesta.

Miksi sinäkin ihan fiksu naaras otat ja menet liittymään näihin kuppikuntiin jotka vain tuhoavat elämänmahdollisuuksia ja Eivät tee koskaan mitään muuta kuin säätävät lisää kieltoja ja orjuutta? Ennustan, että tajuat sen vielä joskus ja sitten ärsyttää varmasti. Jos et tajua niin eihän sille mitään voi.

Ukko Makkonen Vastaus kommenttiin #85

Severi Suvereeni taas vauhdissa..uusi päivä, uusi nimimerkki:D

Ragnar Okulinen Vastaus kommenttiin #88

Minkäs teet kun "vammasta" huolimatta estetään ja periksi ei anneta - KOSKAAN?

Käyttäjän FijaSaarni kuva
Fija Immonen Vastaus kommenttiin #88

Eikä! Itsellekin tuli sellainen tunne, että tässä on nyt jotain tuttua touhua... ;) heh heh. Kätevä poika tuo meidän Severi ;)

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Myös minä tunsin sääliä Immosta kohtaan, mutta hieman toisesta syystä. Vaikka hänelle tuskin tuli yksikään esitetty kysymys yllätyksenä, silti kiemurtelu on jokseenkin koomista. Kyseessä on sentään kansanedustaja, joka julkisesti ja oletettavasti täysin vakavissaan ehdottaa Suomen kansalaisten asettamista eriarvoiseen asemaan syntyperän perusteella. Ehkä vaikkapa ps-eduskuntaryhmän oikeudellinen neuvonantaja Erkki Havansi voisi kertoa Immoselle, että moinen ehdotus on sekä perustuslain että kaikenlaisen kohtuuden vastainen. Tuollaisen töräytyksen perään pitääkin kysellä, koska töräyttäjä on mukana säätämässä lakeja tähän maahan.

Toinen Immoselta vastaamatta jäänyt kysymys oli, kuinka turvapaikanhakijoista erotellaan ne, jotka sopeutuvat ja ne, jotka eivät sopeudu. "Tilastoilla" on väärä vastaus, koska - kuten Immonen itsekin myönsi - yksilöissä on poikkeuksia. Siksi pidänkin mahdollisena, että ajattelutavan takana on silkka rasismi.

Suomen kansalainen on luonnollisesti suomalainen, mutta henkilö voi itsekin määritellä itsensä suomalaiseksi. Esimerkiksi Yhdysvalloissa suomalaisille vanhemmille syntynyt voi tuntea itsensä hyvinkin suomalaiseksi, vaikka hän ei kieltä kunnolla osaisikaan ja vaikka olisikin Yhdysvaltain kansalainen. Siksi jokaisella pitäisi olla mahdollisuus määritellä itsensä suomalaiseksi, jos siltä tuntuu, tai olla määrittelemättä, jos ei tunnu. Myös kaikenlaiset yhdistelmät ovat mahdollisia. Ulkopuolisten ei liene syytä kehittää päänsärkyä siitä, kuka kutsuu itseään suomalaiseksi. Kansalaisuus on yksikäsitteisesti määriteltävissä, kansallisuus on monisyisempi.

Muutamat kommentoijat tuntuvat olettavan, että ihan pian lähtee jokin vihreiden rankaisuretkikunta pistämään persua puhuvan jäsenen ruotuun. Ihan turhaan, kyllä maailmaan ja vihreisiin mielipiteitä mahtuu. Blogisti perustelee kantansa asiallisesti, ilman halla-aholaista öyhötystä. Itse asiassa tämä blogikirjoitus on aika hyvä esimerkki vihreissä harjoitettavasta argumentointikeskustelusta, joka on paljon hedelmällisempi kuin kaihaavisto-tekniikka.

Käyttäjän FijaSaarni kuva
Fija Immonen

"Muutamat kommentoijat tuntuvat olettavan, että ihan pian lähtee jokin vihreiden rankaisuretkikunta pistämään persua puhuvan jäsenen ruotuun. Ihan turhaan, kyllä maailmaan ja vihreisiin mielipiteitä mahtuu. Blogisti perustelee kantansa asiallisesti, ilman halla-aholaista öyhötystä. Itse asiassa tämä blogikirjoitus on aika hyvä esimerkki vihreissä harjoitettavasta argumentointikeskustelusta, joka on paljon hedelmällisempi kuin kaihaavisto-tekniikka."

-Yhdyn. Siis kommenttiin. Kiitos kommentista. ;)

Käyttäjän LauraHuhtasaari kuva
Laura Huhtasaari

"Olen seurannut tätä maahanmuuttokeskustelua jo turhan liian pitkään. Mielestäni se hipoo jo kohtalaisen hyvän komedian rajoja."

Humanitaarinen maahanmuutto ei ole onnistunut toivotulla tavalla Englannissa, Ranskassa, Saksassa, Ruotsissa ym. Sitten ihmetellään, että se synnyttää maahanmuuttokritiikkiä. Ikään kuin maahanmuuttoon ei saisi lainkaan kohdistaa kritiikkiä. Ei saisi myöskään vaatia muutosta asiaan, joka aiheuttaa ongelmia. Aletaan karsinoida hyviä ja pahoja. Hyviä ovat ne jotka sallisivat rajat auki periaatteen ehdoitta. Pahoja ovat ne jotka haluavat rajoittaa maahanmuuttoa. Ja vastakkainasettelu jatkuu...

Mukavaa lauantaita Fija ja kiitos kirjoituksestasi.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Onko kukaan miettinyt tai kokenut miten suomalainen maahanmuuttaja integroituu esimerkiksi johonkin arabimaahan? Tiedän tapauksia, että eurooppalainen tai amerikkalainen maahanmuuttaja on asunut Saudi Arabiassa 20 vuotta eikä ole oppinut kuin pari sanaa (shukran ja bukra) arabiaa. He ilmoittivat kielitaidottomuuden syyksi sen,että heillä ei ole mitään sanottavaa tai keskusteltavaa paikallisten alkuasukkaiden kanssa. Tiedän myös, että niin eurooppalaiset kuin amerikkalaiset maahanmuttajat pyrkivät muuttamaan asumaan samoille seuduille maanmiestensä kanssa eli slummiutuvat omasta vapaasta tahdostaan lähiöihin (vrt. Husby). Ja näiden maahanmuuttajien lapset eivät seurustele eivätkä leiki paikallisten lasten kanssa.

En ymmärtänyt Saara Huttusen kommentteja kansalaisuudesta ja kansallisuudesta. Itse ymmärrän Fijan sanoman omasta suomalaisuudestaan siten, että maahanmuuttajalle tärkeintä ovat tietoisuus omista juurista, mistä on kotoisin ja mistä on tullut, oma isänmaa ja äidinkieli. Nämä ovat joka tapauksessa ne konkreettisemmat identiteetin tunnukset, vaikka kuinka olisi asuinmaahan ihastunut ja rakastunut. Ja tämä tietoisuus kestää jopa useamman sukupolven ajan. Ja siitä huolimatta haluaa ja voi täysin integroitua asuinmaahansa, joka ei ole kuitenkaan sananmukaisesti oikea kotimaa, vaikka koti siellä olisikin.

Saksalaiset, joilla on paljon maahanmuuttajia, käyttävät sanaa "Staatsangehörigkeit", kun joku henkilö on saanut kansalaisuuden, esimerkiksi Saksan kansalaisuuden. Sen jälkeen he käyttävät sanaa "Nationalität", kun haluavat ilmaista sukujuurensa ja alkuperäisen kotimaansa.

Susanna Kinnunen

Kysytkö tosissasi? Saudit on hyvin rasistinen maa, ei sinne integroiduta, siellä ansaitaan ja toivottavasti selvitään pois.

pekka numminen

Saudi-Arabiaan vertaaminen on järjetöntä. Saudeilla on todella tiukka seula ketkä sinne kelpaavat, lukutaidottomat tai vähänkoulutetut somalit älkööt vaivautuko. Saudeihin ei oteta turvapaikanhakijoita, saati mitään toisen asteen suojeltavia elätettäväksi.

Jos meidän pitää ajatella maahanmuuttoa kun suomalaiset ovat muuttaneet sinne ja tänne, niin esimerkkinä voisi pitää Yhdysvaltoja.

Amerikan Yhdysvallat syntyi lähinnä eurooppalaisista maahanmuuttajista, jotka jättivät oman kielensä ja kulttuurinsakin pääosin ja heistä sulatettiin amerikkalaisia. Ranskalais-/italialais-/saksalais-/englantilais-/protugalilais-/espanjalais-/ruotsalais-/suomalais- ... näistä sulautui yhdysvaltalaisten runko, he muodostavan joukon joiden jälkeläiset ovat "pelkästään" "amerikkalaisia". Lisäksi on sitten amerkian-kiinalaisia, afro-amerikkalaisia, latinoja...

Oman kielen, poikkeavan kulttuurin ja poikkeavan uskonnon vaaliminen on siis sulautumisen vastakohta.

Käyttäjän erkkivaltamaki kuva
Erkki Valtamäki

Aivan loistava analyysi. Ei tuota selkeämmin enää pysty ilmaisemaan. Kiitos Fija rohkeasta esiintulostasi. Ala-arvoinen suvivirsi -keskustelu on paras esimerkki siitä, mitä on suvaitsemattomuus, kun sitä harrastetaan aidan molemmilla puolilla. Kun lapseni oli opiskelemassa Indonesiassa, hänelle opetettiin ensin maan kultturia ja historiaa ja vasta sitten muuta. Näin tulisi toimia myös Suomessa. Meille tulevien pitää tuntea meidän kulttuurimme ja kunnioittaa sitä. Se on aitoa suvaitsevaisuutta.

Käyttäjän suomenpo kuva
aki lintunen

Tässä kohtaa Fija on hunningolla, sillä pistät mutkat suoriksi, tämä asia ei ole mustavalkoinen. Olisi kumma, jos maahanmuutossa ei olisi ongelmia, jos ei olisi, äärioikeisto ei hyväksyisi siltikään ulkomaalaisia, koska puhdas rotu sekoittuu ja kansa heikkenee. Olli Immonen edustaa persujen oikeistolaisinta laitaa, en luota "maahanmuutto" kriittisyyden hyvään tarkoitukseen, vaan persut haluavat valtaa, heikossa asemassa olevien kustannuksella. Fija puhuit suusi puhtaaksi, mutta et edusta kansalaisten enemmistöä, suomalaiset haluavat auttaa hädässä olevia ihmisiä.
Ei kiitos Linkolan ajatuksille.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Hyvä kirjoitus. Vähän aikaa sitten kehuin vasemmistolaista (V-P Leivoa) ja nyt vihreää. Mihin mahtaa maailma mennä...

Käyttäjän FijaSaarni kuva
Fija Immonen

Hei, Oula,
kiitos kommentista. Toivon mukaan maailma on menossa parempaan suuntaan. :)
Ainakin on lohdullista huomata, että huolimatta siitä, ettemme ole aina kaikesta samaa mieltä, silloin kun olemme samaa mieltä, kykenemme muita mutkitta tunnustamaan sen toisillemme ja kehumaan aikaansaannoksiamme. Juuri tämän seikan vuoksi, maailma on eittämättä menossa parempaan suuntaan.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

http://www.ihmisoikeudet.net/index.php?page=pakola...

Suomessa ei todellakaan ole mitään humanitaarisen maahanmuuton ongelmia laajassa eikä edes lähes keskikokoisessakaan mielessä. Turvapaikanhakijoita enemmän viranomaisia ja oikeuslaitosta työllistävät paikallispummit ja -rasistit, ja kansanedustajat.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Tätä tuolla aiemmin yritin selvittää. Ongelma ei ole esimerkiksi pakolaiset, jotka vertaavat kotimaassaan käytävää sotaa ja sen aiheuttamia hirmutekoja länsimaan sosiaaliturvaan ja huolenpitoon. He ovat kiitollisia.

Ongelma on näiden jälkikasvussa, jotka eivät tiedä, miten huonosti asiat voisivat olla. Nuorethan tuolla Husbyssäkin rettelöi, vaikka heidän omat vanhempansakin yrittivät rauhoitella nuoria.

Tässä kohtaa haluan toki muistuttaa, että malka on myös omassa silmässä. Ne suomalaisturistit, jotka joutuivat viettämään yhden yön lentokentän terminaalissa siellä Venäjällä ruikuttivat, että meni koko loma piloille ja pitäisi saada viikko vielä lomaa järkytyksestä palautumiseen. Eh? Asiathan eivät voisi olla huonommin?

Kerran katsoin yhden dokkarin Addis-Abeban katulapsiprostituoiduista niin sitä osaa ihan eri tavalla arvostaa sitä "tuuria" olla suomalainen. Samalla tavalla kun kuvailen tilanteita Kreikasta, mitä kv-mediassa käsitellään niin ihmettelen, mihin se "suvaitsevaisuus" yhtä äkkiä on hävinnyt?

Tässä on tulos "kriisintorjuntamenetelmästä" á la euromaat. Tuo nyt on tuorein. Vuonna 2011 välitin uutisia lähinnä vain niistä perheistä, joilta oli sähköt katkottu; perheistä, jotka olivat joutuneet hylkäämään vastasyntyneet ja lapsista, jotka menivät aliravittuina kouluun (niin pahoin, ettei oppiminenkaan enää onnistunut.)

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Onkin hyvä että maahanmuuton ongelmiin puututaan ennen kuin niistä tulee laajoja (tai edes keskikokoisia).

Oikeuslaitosta kuormittaa ihmisoikeuksien vastainen lainsäädäntö. Totta kyllä että kansanedustajat olisivat avainasemassa sen korjaamiseksi.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Jonkin verran ihmisoikeusasioita harrastaneena haluaisin tietää, mitä kohtia Suomen lainsäädännössä Lintula kutsuu ihmisoikeuksien vastaiseksi. Halla-ahon, Hirvisaaren ja muiden tapaukset eivät siihen joukkoon kyllä kuulu.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula Vastaus kommenttiin #114

Tarkoitan mm. Halla-ahon ja Hirvisaaren tapauksia. Sananvapaus on ihmisoikeus ja pykälät "kiihottamisesta kansanryhmää vastaan" ja "uskonrauhan rikkomisesta" loukkaavat sananvapautta.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen Vastaus kommenttiin #120

Lyhyesti: Olet väärässä.

Pitempi versio: Ihmisoikeudet määritellään YK:n ihmisoikeuksien julistuksessa. Lainaan sieltä tähän muutaman artiklan:

2. artikla
Jokainen on oikeutettu kaikkiin tässä julistuksessa esitettyihin oikeuksiin ja vapauksiin, ilman minkäänlaista rotuun, väriin, sukupuoleen, kieleen, uskontoon, poliittiseen tai muuhun mielipiteeseen, kansalliseen tai yhteiskunnalliseen alkuperään, omaisuuteen, syntyperään tai muuhun tekijään perustuvaa erotusta.

7. artikla
Kaikki ovat tasavertaisia lain edessä ja oikeutetut erotuksetta yhtäläiseen lainsuojaan. Kaikilla on oikeus tasavertaiseen suojaan tätä julistusta loukkaavaa syrjintää vastaan sekä kaikkea sellaiseen syrjintään tähtäävää yllytystä vastaan.

29. artikla
(1) Jokaisella ihmisellä on velvollisuuksia yhteiskuntaa kohtaan, koska vain sen puitteissa hänen yksilöllisen olemuksensa vapaa ja täysi kehitys on mahdollinen.
(2) Käyttäessään oikeuksiaan ja nauttiessaan vapauksiaan kukaan ei ole muiden kuin sellaisten lailla säädettyjen rajoitusten alainen, joiden yksinomaisena tarkoituksena on turvata toisten oikeuksien ja vapauksien tunnustaminen ja kunnioittaminen sekä moraalin, julkisen järjestyksen ja yleisen hyvinvoinnin oikeutetut vaatimukset kansanvaltaisessa yhteiskunnassa.
(3) Näitä oikeuksia ja vapauksia ei missään tapauksessa saa käyttää vastoin Yhdistyneiden Kansakuntien päämääriä ja periaatteita.

Eli syrjintä on kielletty kaikissa muodoissaan, eikä siihen saa yllyttääkään, eikä ihmisoikeuksia saa käyttää muiden ihmisoikeuksien rajoittamiseen. Ihmisoikeuksien vastaisista tekemisistä voi joutua raastupaan.

Onko jokin ihmisoikeusjärjestö ottanut kantaa Halla-ahon, Hirvisaaren ym. tapauksiin? Ainoat minun kuulemani kitinät ovat tulleet Homma-foorumilta, joka ei liene ihmisoikeusjärjestö eikä muutenkaan hajulla koko aiheesta.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula Vastaus kommenttiin #125

"2. artikla
Jokainen on oikeutettu kaikkiin tässä julistuksessa esitettyihin oikeuksiin ja vapauksiin, ilman minkäänlaista rotuun, väriin, sukupuoleen, kieleen, uskontoon, poliittiseen tai muuhun mielipiteeseen, kansalliseen tai yhteiskunnalliseen alkuperään, omaisuuteen, syntyperään tai muuhun tekijään perustuvaa erotusta."

Tätähän Suomessa ei nimenomaan noudateta. Esimerkiksi juuri Halla-aho on tuomittu samasta kirjoituksesta, mistä monia muita ei ole tuomittu. Peruste lienee nimenomaan hänen poliittinen mielipiteensä, joka on tässä mainittukin. Myöskään sanomalehti Kalevaa tai sen toimittajaa ei tuomittu, vaikka heidän tekonsa (jota Halla-aho parodioi) oli törkeämpi.

"7. artikla
Kaikki ovat tasavertaisia lain edessä ja oikeutetut erotuksetta yhtäläiseen lainsuojaan. Kaikilla on oikeus tasavertaiseen suojaan tätä julistusta loukkaavaa syrjintää vastaan sekä kaikkea sellaiseen syrjintään tähtäävää yllytystä vastaan."

Sama kuin yllä. Toisilla on suoja loukkaavaa syrjintää vastaan, toisilla ei ole. Suomessa laki ei ole kaikille sama.

"Eli syrjintä on kielletty kaikissa muodoissaan, eikä siihen saa yllyttääkään, eikä ihmisoikeuksia saa käyttää muiden ihmisoikeuksien rajoittamiseen. Ihmisoikeuksien vastaisista tekemisistä voi joutua raastupaan."

Eivät Halla-aho ja Hirvisaari tuomioon johtaneissa kirjoituksissaan ole syrjineet ketään eivätkä yllyttäneet syrjimään ketään eivätkä rajoittaneet kenenkään ihmisoikeuksia.

"Onko jokin ihmisoikeusjärjestö ottanut kantaa Halla-ahon, Hirvisaaren ym. tapauksiin? Ainoat minun kuulemani kitinät ovat tulleet Homma-foorumilta, joka ei liene ihmisoikeusjärjestö eikä muutenkaan hajulla koko aiheesta."

Kyllä, ihmisoikeusjärjestö Sananvapauden puolesta ry otti tuomioon aikanaan kantaa tuoreeltaan.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Käy joskus islamilaisessa maassa, niin huomaat, että myös siellä tehdään töitä.

Käyttäjän SamiKorkiakoski kuva
Sami Korkiakoski

Onnittelut hienosta provosta. Tällä perussuomalaiset saivat klikkauksia ja negatiivista huomiota.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Susanna Kinnunen: "Kysytkö tosissasi? Saudit on hyvin rasistinen maa, ei sinne integroiduta, siellä ansaitaan ja toivottavasti selvitään pois." Susanna mikä muslimimaa ei ole rasistinen? Jos nyt 20 vuottakin elää ja asuu perheineen Saudissa, niin kyllä siinä jo voidaan puhua integroitumisesta.

Kysyin onko kukaan miettinyt tai kokenut miten suomalainen maahanmuuttaja integroituu esimerkiksi johonkin arabimaahan? Nythän Suomessa ja muuallakin keskustellaan siitä miten muslimit pystyvät integroitumaan eurooppalaiseen tai suomalaiseen yhteiskuntaan. Tällainen kokemushan auttaisi ymmärtämään vastavuoroisesti niitä vaikeuksia, joita maahanmuuttajilla Suomessa on tai ei ole. Asian pitäisi toimia periaatteessa molempiin suuntiin.

pekka numminen

Ojaniemi,

Suomalainen joka muuttaa töihin Saudeihin on "vierastyöläinen" ei maahanmuuttaja.

Taisto Merilä

Poliittiset väittelyt ovat muutenkin aivan perseimmästä päästä keskustelun irvikuvia. Toimittajat esittävät kysymyksiä agressiivisesti ja tarkoitushakuisesti – ja vastaajilla on tietty määrä sekunteja vastata jonkin ulkoa opetellun kaavan mukaan.

Aija Lehtoranta

Immonen tuskin odotti että kolme ihmistä hyökkää häntä vastaan toimittaja oli fiasko, Ihan vaan tiedoksi että minusta tavallisesta ihmisestä tuli pahimman luokan rasisti tämän sairaalloisen,psykoottisen vuosia kestäneen maahanmuutto hysterian takia.Selkeesti omat hylättiin varsinkin ne jotka suomen rakensivat sen sijaan jokainen muualta tullut saa erikois kohtelun ja osaavat sitä jo vaatia. jos ei heti toimita, olet rasisti.Turha sanoa että meillä on niin vähän ruotsiin verrattuna meillä on paljon ja lisää tulee tässä muutamalla sanalla miksi minusta RASISTI.Pahimpia ovat ulkomaalaisten puolisot tässä sopassa. Kiitos ensimmäisestä järkevästä tekstista :)

Käyttäjän FijaSaarni kuva
Fija Immonen

Hei, Aija.
Kiitos kommentistasi.
On ikävää, että olet joutunut kokemaan asioita, joiden vuoksi asenteesi meitä ulkomaalaisia kohtaan on muuttunut. Tämä on juuri se kaikista pahin skenaario: kun tavallisesta kansalaisesta tulee rasisti. Toivon kuitenkin, että tapaat elämäsi varrella niitä hyviäkin ihmisiä, jotka sitten tavallaan palauttavat uskosi meihin muihin. Itsekin haluan painottaa sitä, että elämä kolhii meistä jokaista, tavalla tahi toisella, mutta on aina pyrittävä elämään mahdollisimman rehellisesti. Itseäni harmittavat vain ne tapaukset, jotka syystä tahi toisesta jättäytyvät tahallaan pois yhteiskunnasta mutta nauttivat silti yhteiskunnan tarjoamaa suojaa milloin missäkin muodossa. Se on epäreilua meitä kaikkia kohtaan, ei vain kantasuomalaisia kohtaan. Jokaisen on kannettava kortensa kekoon. Edes vähän, sekin on jotain.

Taisto Merilä

Ai niin - unohdin mainita edellisessä kommentissa, että poliittisen keskustelun voittaja on tietenkin se äänekkäin ja sanavalmein - hävinnyt vastustaja on nyyhky, joka ei oikein saanut sanaa suustaan.

pekka numminen

Melkein tuli kyynel silmään kun luin Fija Saarinin blokkauksen.

Harmi että on varattu, eikä ole edes ehdokkaana sopivassa puolueessa... Presidentiksi voisin häntä kyllä äänestää.

Olen itse määritellyt kotoutumisen tapahtuneen: kun maahanmuuttajaa ärsyttää meidän yhteisten verorahojemme haaskaaminen ja vastikkeeton vaatiminen. Joukkoon "me" pääsee siis maksamalla veroja > saa etuja.

Meillä on "omiakin" jotka syövät enemmän kuin tienaavat yhteiskunnalle ja meillä on "omia" rikollisia vankiloissa. Näihin ryhmiin "kotoutuminen" on epäonnistunutta maahanmuuttopolitiikkaa.

Käyttäjän FijaSaarni kuva
Fija Immonen

Hei, Pekka, kiitos kommentistasi.
Minun mielestäni Suomen presidentti voi olla vain sellainen henkilö, joka on aidosti suomalainen, eikä vain puoliksi tahi paperilla. Mielipiteeni järkyttää kaikkia niitä jotka tahtovat lapsestaan presidentin. Tällä vesitän tietysti myös oman mahdollisen jälkikasvuni poliittisen uranhuipennuksen, mutta seison sanojeni takana. Minusta ei voisi siis koskaan tulla Suomen presidenttiä. Hyvin kurja näkemys asiaan, mutta ehkä opin elämänvarrella jotain tarpeeksi painavaa, joka muuttaa tämänhetkisen mielipiteeni. Kiitän luottamuksesta ;)

Simon Wahlroos

Minusta sinä voisit olla sen sijaan Suomen vihreä haltijatar, jos eivät ne örkittäret olisi siellä pilanneet koko puolueen mainetta. Jos sinusta tulisi vihreiden johtaja niin äänestäisin ja liittyisin puolueeseesi.

Käyttäjän FijaSaarni kuva
Fija Immonen Vastaus kommenttiin #151

Kiitos, Simon luottamuksestasi.

Käyttäjän IlkkaKiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Junttimaista touhua. Pakolainen ottaa vastaan, jos sille annetaan. Sen päättää suomalainen. EU ei kysele haluatteko, se ottaa, ei anna. Suomi yrittää turhaan pakolaiseksi Brysseliin. Suomikin riistää muita maita ja EU Suomea. Muutama miljoona pakolaisille edes akuuttiin tarpeeseen, miljardit Euroopan Unionin rikollisille. Sota ihmisyyttä vastaan, työpaikat, väkivalta ja itsemurhat, melkein kuin kaasukammiot. Voi vedättää ja johdattaa melko helpolla tavalla. Nämä kaksi asiaa eivät löydä toisiaan, eivät integroidu. EU itse aiheuttaa ongelmia politiikallaan, tahallinen hajoita ja hallitse. Kohteena koko maailma, ei se vallanhimo vain Eurooppaa koske. Katseet Brysseliin, siellä niitä suomalaisia miljardeja on, myös pakolaisille.

Käyttäjän AriKukkonen kuva
Ari Kukkonen

On muuten sen verran erinomainen kirjoitus, että tuo jäisi Sanoma-konsernin lehdissä julkaisematta.

Käyttäjän FijaSaarni kuva
Fija Immonen

Hei, Ari, kiitos kommentistasi,
Niinpä, olet oikeassa, todennäköisesti jäisi roskakoriin. Mutta onneksi meillä on Usari, pääsee tavallinenkin kaduntallaaja riehumaan kaikkien nähtäväksi, heh heh. ;)

Käyttäjän IlkkaKiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Kuinka monta pakolaista voisi yhdellä tyhjänpäiväisellä Himasella auttaa, edes sen aikaa, että voisi harkita paluuta sinne minne haluaakin, mitä haluaisi rakastaa, eli kotiaan.

Simon Wahlroos

Sydämelliset onnittelut onnistuneesta blogikirjoituksesta haluaisin Fijalle henkilökohtaisesti, mutta kun ei nyt ole aikaa äänitellä niin linkkaan tähän tämän virren:
http://www.youtube.com/watch?v=TAt4HkPzj-I

joka kertoo mielipiteeni paljon kauniimmin kuin nämä US blogistanin jankkaavat ukko kakkoset yms. örkit

Mikael Stenbäck

Taidan olla rakastunut. Tulisitko Halla-ahoa kahdesti äänestäneelle juipille vaimoksi. ..Fija Saarni.. (Lausutaan syvästi huokaisten.)

Simon Wahlroos

Juu sama täällä Simon <3 Fija, sillä me "rasistit" tykätään paljon ulkomaalaisista, jotka ymmärtävät kotimaansa juurevasta elämästä, joka mahdollistaa heidän sopeutumisensa tännekkin halutessaan elää meidän kanssa yhteisymmärryksessä.

Käyttäjän FijaSaarni kuva
Fija Immonen

Oitis, mutta kun tämä rengas nimettömässä... Hmmm. ;)

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Katsoin tuota keskustelua, ja se oli jälleen kerran ihan normaali keskusteluohjelma. On hieman koomista, että jos oma suosikkipuhuja epäonnistuu haastattelussaan, harmitus kiteytyy toimittajan puolueellisuuden syyttelyksi. Aika monella katsojalla on tällainen vaikutelma, johtuen omista tunteista. Se on ikivanha juttu, mutta näköjään aina yllättää katsojan.

Keskusteluohjelmaa juontavan toimittajan tehtävä on nostattaa vilkasta keskustelua, kysyä, haastaa, jopa hieman provosoida. Mitä kontroversiaalimmat mielipiteet haastateltavalla, sitä hanakammin tietysti haastattelija tarttuu niihin.

Lisäksi, mikä unohtuu taas monilta, että puhuminen keskusteluohjelmassa on demokraattista ja mielipiteen vapautta. Olli Immonen ei nyt vaan ollut kovin hyvä vastaamaan haasteisiin. Eikä onnistunut hurjan hyvin moni muukaan. Mutta ei se ole toimittajan syy.

Käyttäjän FijaSaarni kuva
Fija Immonen

Toimittajan kuuluu olla työssään puolueeton. Kuuluisi olla ainakin. Muussa tapauksessa asiallinen keskustelu ei onnistu, demokraattisesta puhumattakaan. Minua kun ei kiinnosta mitä mieltä toimittaja on ko. aiheesta, vaan mitä mieltä ovat hänen vieraansa!

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

No mitä väliä sillä keskustelun vetäjän "asenteellisuudella" sitten on, jos se ei sinua kiinnosta. Hänhän on tuomassa provokatiivisin kysymyksin kaikki aiheet paletille, kaikki pääsevät sanomaan asiansa. Immonen oli surkea, ei siitä pääse mihinkään juontajaa syyttämällä.

Onko se sitten hyvää ja mielenkiintoista keskusteluohjelmaa päästää pälkähästä ja paijailla päähän sellaista keskustelijaa, joka kirjoittelee yhtä ja selittelee toista, pitäähän siihen tarttua. Muuten se on katsojan aliarvioimista. Ensi kerralla maahanmuuttokriittisten kannattaisi tarjota keskustelijaksi jotakuta muuta kuin kokematonta ja huonosti perustelevaa Immosta, ettei tarvitse toimittajaa joka kerta vaihtaa katsojan mieliksi.

Käyttäjän FijaSaarni kuva
Fija Immonen Vastaus kommenttiin #161

Tarkoitin sitä, että minua ei kiinnosta toimittajan omat henkilökohtaiset asenteet. Se mikä kiinnostaa on juuri se, että toimittajalla oli niin oma henkilökohtainen asenne mukana keskustelussa, ja niin ei saisi olla.

Hänen tehtävänsä on vaikuttaa keskustelun laatuun ja ilmapiiriin, johdattaa keskustelijoita rakentavaan keskusteluun eikä tyrkyttää omia näkemyksiä ja arvoja. Toimittaja EI ole, toisin kuin kuvitteli olevansa, yksi vieraista.

Reilun meiningin kuuluisi koskea kaikkia, eikä vain tarkoin valittuja. Oli Immonen mitä mieltä tahansa, ja olin minä kaikesta eri mieltä hänen kanssaan, haluan silti nähdä mahdollisimman järkeviä debatteja, eikä tällaisia lapsellisia.

Olen pettynyt vain tähän keskusteluun tämän toimittajan taholta. On hän silti pirun hyvä toimittaja, ei siitä pääse yli eikä ali ja kaikki me välillä mokataan.

Älä huolehdi, maailma ei tähän kaadu.

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola

Fija: kiitos erittäin hyvin kiteytetystä analyysistä.

Käyttäjän JuhaLahtinen kuva
Juha Lahtinen
Käyttäjän teitvil1 kuva
Ville Teittinen

Minua mietityttää tässä tapauksessa eniten sotaretoriikka. Miksi sitä? Suomen Sisu-kontekstissa kyse ei ole demokratian keinoin vaikuttamisesta vaan aktiivisesta ja väkivaltaan vihjailevasta toiminnasta. Immonen kuitenkin on yhteyksissä SVL:n jonka piirissä on sitten jo tehty fyysisiä väkivallantekohjakin. Jos ei ole ollut tarkoitus julistaa fyysistä väkivaltaa suvaitsevaisia tai maahanmuuttajia kohtaan, olisi varmasti hyvä aktiivisesti sanoutua irti tai ainakin selventää ettei taistelupuheissa ole kyse fyysisistä tappamista ja pahoinptelyistä eikä ihmisissä heränneissä kenties väärissä Breivik-mielleyhtymissä.

Jani Dolk

suurkiitokset,niin hyvin kiteytytetystä ja oikeasta artikkelista!!!! :)

Toimituksen poiminnat